Dostupni linkovi

CRTA: Skupštine Srbije i Vojvodine beleže pad stepena otvorenosti


Indikator otvorenosti Skupštine Srbije (na fotografiji) i Vojvodine za četiri odsto manji nego 2016. godine.
Indikator otvorenosti Skupštine Srbije (na fotografiji) i Vojvodine za četiri odsto manji nego 2016. godine.

Skupština Srbije i Skupština Vojvodine beleže pad otvorenosti u 2017. godine u odnosu na 2016. godinu i ispunjavaju tek nešto više od polovine indikatora kojima se meri otvorenost institucija, saopštila je nevladina organizacij CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost).

Prema zaključku istraživanja "Otvorenost parlamenta u Srbiji u 2017. godini", u kojem su merena transparentnost, pristupačnost, integritet i delotvornost, te dve institucije u prošloj godini ispunile su 55 odsto indikatora otvorenosti, što je za četiri odsto manje nego 2016. godine.

Organi zakonodavne vlasti u pogledu transparentnosti u Srbiji ispunjavaju tek polovinu zadatih parametara, navodi se u saopštenju i dodaje da je usvajanje republičkog budžeta za 2018. godinu proteklo bez rasprave pored kašnjenja u dostavljanju predloga poslanicima.

Oba parlamenta ažuriraju svoje internet strane, a godišnji plan rada institucija zakonodavne vlasti u Srbiji, nije dostupan na njihovim sajtovima.

Kada je reč o pristupačnosti, oba predstavnička tela uglavnom poštuju odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ali je utvrdjen manjak nastojanja da učine dostupnim svoj rad tako što bi različita dokumenta, na šta ih Zakon obavezuje, samoinicijativno obajvljivali.

Institucije zakonodavne vlasti u Srbiji ispunjavaju četvrtinu indikatora otvorenosti, kada je u pitanju interakcija sa gradjanima, a nema pomaka u interakciji putem interneta, jer za njih društvene mreže praktično ne postoje.

Na polju integriteta nema napretka, jer ni republička ni pokrajinska skupština nisu usvojile etički kodeks, a ni lobiranje nije još pravno regulisano, navodi CRTA.

U domenu delotvornosti, kroz indikatore koji se odnose na parlamentarni nadzor i strateško planiranje zakonodavna vlast u Srbiji ispunjava 62 odsto indikatora.

Trninić: Čitači seminarskih i izazivači incidenata u parlamentu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

U republičkom parlamentu je nastavljen negativan trend javnih slušanja, jer je tokom 2017. godine održano jedno javno slušanje, dok je u 2016. godini održano sedam, a 2015. godine 14.

Takodje, poslanici su tokom 2017. godine imali priliku da u parlamentu postave pitanja članovima Vlade svega jednom, što je identično praksi iz 2016. godine.

Kada je reč o oceni strateškog planiranja, u ovoj oblasti organi zakonodavne vlasti u Srbiji u 2017. godini nisu ispunili nijedan indikator otvorenosti.

XS
SM
MD
LG