Dostupni linkovi

Rusija kaznila RSE po zakonu o 'stranim agentima'


Redakcija RSE u Moskvi, 17. novembar 2017.
Redakcija RSE u Moskvi, 17. novembar 2017.

Ruski sud je kaznio Radio Slobodna Evropa (RSE) zbog navodnog nepoštivanja zakona koji reguliše medije koja vlada označava kao "strane agente".

Okružni sud u Moskvi je 5. jula naredio RSE da plati 100.000 rubalja nakon što je sudija odbio zahtjev advokata odbrane da se saslušanje odgodi.

Radio Slobodna Evropa, koga podržava Kongres SAD, je izjavio da razmatra prave opcije. Kršenje zakona o stranim agentima može, u krajnjoj instanci, pokrenuti podizanje krivične prijave protiv RSE i njegovog osoblja u Rusiji i ugroziti njegovo djelovanje u zemlji.

Advokati koji zastupaju RSE su u ovom slučaju branili zakonom obavezujuće podneske kompanije o svojim aktivnostima, smatrajući da nije dovoljno jasno kada oni trebaju biti predati.

Predsjednik RSE Thomas Kent je kazao da je procesuiranje RSE na ruskom sudu "oštra eskalacija u nizu ruskih akcija koje su usmjerene na sputavanje rada kompanije i bacanje javne sumnje na rusku osoblje".

Presuda je izrečena osam mjeseci nakon što je Ministarstvo pravde označilo kao "strane agente" RSE, Glas Amerike (Voice of America, VOA) i nekoliko povezanih medijskih servisa.

Ova odluka je bila bazirana na zakonu koji je predsjednik Vladimir Putin potpisao u novembru i s kojim je vladi dozvoljeno da označi medije koji su finansirani iz inostranstva. Ovaj zakon su oštro kritikovale zapadne vlade i aktivisti za ljudska prava.

Kent je izjavio da se čini da je čitav zakon od početka bio politički motiviran.

"Od svih stranih medija koji rade u Rusiji, samo mediji koje finansira američki Kongres su označeni kao "strani medijski agenti" prema ovom zakonu," izjavio je Kent. "Mi smatramo da je ovaj zakon napravljen samo radi nas. Američki zakoni garantuju našu uredničku nezavisnost. Sugestije da smo mi agenti bilo koje vlade su pogrešne. One utiču na našu mogućnost da izvještavamo u Rusiji i predstavljaju tu opasnost za naše ljude".

[RSE/Video, decembar 2017.]

Kent: RSE primio k znanju odluku ruskih vlasti o 'stranim agentima'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

RSE i Glas Amerike nadzire Odbor guvernera za emitovanje (Broadcasting Board of Governors), američka agencija koja je zadužena za vladino civilno emitovanje i medijske operacije. Glas Amerike je federalna agencija, dok je RSE privatna neprofitna organizacija koju Kongres finansira godišnjim grantom.

Oznaka "stranog agenta" stavlja medije pod odredbe kontroverznog zakona iz 2012. koji dozvoljava vlastima da istu oznaku primjene i za nevladine organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva i za koje je procijenjeno da su uključene u "političke" aktivnosti.

Kršenja propisa o izvještavanju o aktivnostima prema ovom zakonu je podložno novčanoj kazni - ili čak i sa dvije godine zatvora ako se smatra da ta organizacija "namjerno" nije ispoštovala propise.

Zakon koji je Putin potpisao u novembru također traži od medija koji su označeni kao strani agenti da objave obavijest kojom informišu svoju publiku o njihovom statusu "stranih agenata".

Ruski zvaničnici su rekli da je zakon "simetričan odgovor" nakon što je od televizijskog kanala RT (Russia Today) - kojeg finansira ruska država i kojeg su američke vlasti optužile za širenje propagande - zatraženo da registruje svoju podružnicu u Sjedinjenim Državama prema odredbama američkog zakona o registraciji stranih agenata (FARA).

Američki zvaničnici kažu da odgovor nije simetričan, tvrdeći da se američki i ruski zakoni razlikuju i da Rusija koristi zakon o "stranim agentima" da bi utišala kritike i obeshrabrila slobodnu razmjenu ideja.

Donji dom ruskog parlamenta trenutno razmatra legislativu koja bi mogla dozvoliti vladi da proširi oznaku stranog agenta na određene pojedince koji primaju novac iz inostranstva i objavljuju na medijima koji su označeni kao "strani agenti".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG