Dostupni linkovi

Francuska vlada: Samit EU o migracijama će biti težak


Avganistanski izbeglica u Saint Omeru
Avganistanski izbeglica u Saint Omeru

Samit lidera Evropske unije (EU) zakazan 28. i 29. juna u Briselu posvećen najviše migrantima će biti težak, posebno zbog bojkota zemalja centralne Evrope sutrašnjem mini samitu, ocenio je danas portparol francuske vlade Benžamen Grivo.

"Ne treba da lažemo naše građane. Samit naredne nedelje će biti težak", rekao je Grivo u izjavi francuskom radiju Evropa 1 i dodao da će pitanje migranata biti na dnevnom redu sutrašnjeg mini samita u organizaciji Evropske komisije.

Grivo je rekao da su stavovi o pitanju migranata daleko od složnih a da situaciju dodatno komplikuje bojkot sutrašnjem mini samitu zemalja Višegradske grupe koju čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, inače zastupnice tvrde struje prema imigraciji.

Prema radnom dokumentu mini samita u čiji je uvid imala agencija Frans pres, učesnici bi trebalo da razgovaraju o "mehanizmu solidarnosti" prema kvotama, odnosno preraspodeli migranata po zemljama EU, čemu se od ranije protivi Višegradska grupa.

Mini samit u nedelju okupiće desetak evropskih lidera, među kojima bi trebalo da bude i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Evropska komisija je ranije navela da je taj mini samit otvoren za sve evropske zemlje koje žele da učestvuju.

XS
SM
MD
LG