Dostupni linkovi

Merkel: Ne očekujem pomak na samitu o migracijama


Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je mogućnost bitnog pomaka o migracija na pregovorima u Briselu 24. juna.

"Sastanak u nedelju, 24. juna, predstavlja konsultacije i radni sastanak nakon kojeg neće biti zaključnog saopštenja", rekla je ona na konferenciji za novinare u Bejrutu zajedno sa libanskim premijerom Sadom Haririjem.

Ona je rekla će to biti razmena mišljenja sa određenim zemljama članicama.

Nemačka kancelarka se istovremeno suočava sa ozbiljnom krizom u svojoj koaliciji.

Bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) zahteva da neki migranti budu vraćeni s nemačke granice i dala je Merkelovoj dve nedelje da postigne sporazum s evropskim partnerima.

Lider CSU i ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer ;preti da će svoje planove sprovesti unilateralno ako ona to ne učini.

Međutim, Merkelova je odbacila da postoje zategnutosti unutar njene koalicije zbog migrantske policije koje mogu da dovedu do pada vlade.

"Radimo unutar koalicije na provođenju zadataka koje smo zacrtali zajedno. Još mnogo toga moramo da uradimo", rekla je ona.

Najmanje 16 zemalja izrazilo je nameru da učestvuje na mini-samitu organizovanom po hitnom postupku u Briselu da bi se razgovaralo o "evropskim rešenjima" pitanja migracija, saopštila je danas Evropska komisija.

Ideja za nedeljni sastanak nastala je tokom francusko-nemačkog samita u Mezebergu, a na mini-samitu će učestvovati Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Austrija, Bugarska, Grčka i Malta.

Prema rečima portparola EK Aleksandera Vinterštajna, želju da učestvuju su izrazili i lideri Belgije, Holandije, Luksemburga, Danske, Švedske, Finske, Slovenije i Hrvatske.

"Predsednik (EK Žan-Klod Junker) sazvao je ovaj neformalni sastanak o pitanju migracija i azila (...) Cilj je da se sa šefovima država i vlada zainteresovanih zemalja radi na pronalaženju evropskog rešenja pred evropski samit", rekao je Vinterštajn novinarima. Samit EU će biti održan 28. i 29. juna u Briselu.

On je naveo da poziv na mini samit i dalje stoji. "Niko nije isključen, svi su pozvani, niko nije obavezan da dodje", rekao je portparol EK.

Zemlje Višegradske grupe, Češka, Poljska, Madjarska i Slovačka, odbacile su juče mogućnost učešća na nedeljnom skupu, ocenivši da će tamo biti ponovljeni predlozi koji su za njih "neprihvatljivi".

Mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja je članica Grupe, rekao je da je taj sastanak besmislen, kao i da ne postoji nikakav konsenzus o prijedlozima iz prošlosti. "Mi ne pripadamo toj grupi i ne želimo da budemo dio nje", rekao je Orban nakon sastanka Višegradske grupe, kome je prisustvovao i austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Višegradsku grupu čine Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka.

Ove četiri zemlje protive se politici kvota za prijem migranata.

Italija je u početku pretila da neće učestvovati, uz ocenu da se njeni stavovi ne uvažavaju dovoljno, ali je kasnije potvrdila učešće.

Vinterštajn je rekao da, budući da je reč o "neformalnom skupu", neće biti završne konferencije za novinare kao ni "odluka koje bi se saopštile".

Prema njenim rečima, skup je "otvoren za sve članice iako, naravno, nisu sve pogodjene na isti način".

XS
SM
MD
LG