Dostupni linkovi

HRW: EU mora preuzeti vođstvo na samitu o migracijama


Brod sa migarantima Aquarius je cijele sedmice plutao na Sredozemlju, a tek u nedjelju je doplovio u Španiju
Brod sa migarantima Aquarius je cijele sedmice plutao na Sredozemlju, a tek u nedjelju je doplovio u Španiju

Neuspjeh vlada i institucija Evropske unije da razviju učinkovit odgovor na migracije baziran na poštivanju ljudskih prava uzrokuje stvarnu patnju i podrgijava osjećaja političke krize oko migracija, kaže globalna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) u izvještaju objavljenom u ponedjeljak, uoči samita šefova EU u Briselu 28-29 juna na kojem će raspravljati o migracijama i azilantskoj politici.

Izvještaj, pod naslovom “Prema učinkovitoj i principijelnoj politici migracija EU: Preporuke za reformu” , sadrži konkretne preporuke kako bi se osiguralo globalno vođstvo EU na zaštiti izbjeglica, podržalo pravo na azil i pravednije odgovornosti između zemalja članica.

Preporuke HRW su namijenjene tome da zaštite prava svih migranata dok u isto vrijeme dozvoljavaju vladama EU da kontrolišu svoje granice.

“Izgleda da su evropske vlade u stanju da se dogovore samo kako da drugima prepuste odgovornost i patnju,” kaže Judith Sunderland, pomoćnik direktora za Evropu i centralnu Aziju u Human Right Watchu.

“Šefovi država bi trebali iskoristiti ovaj samit kao priliku kako bi usvojili politiku koja počiva na zaštiti prava i koja je i humana i efikasnija.”

Nedavno odbijanje italijanske vlade da dozvoli nevladinom brodu za spašavanje da uplovi odražava novi tvrdolinijski pristup ove države i spremnost da se prekrše međunarodne obaveze, ali također i slom regionalne saradnje i solidarnosti, kaže Human Rights Watch.

Incident jasno ilustruje potrebu za predvidljivim i pravednim sistemom za podjelu odgovornosti, ne samo za spašavanje u moru i pristup lukama već i za pravno procesuiranje pristiglih migranata i tražilaca azila.

I dok zemlje radi na tome da pojačaju repatrijaciju odbijenih tražilaca azila i migranata kojima nije dozvoljeno da ostanu, trebalo bi da osiguraju da su njihove procedure poštene, sa jakim odredbama za zaštitu ljudskih prava uključenim i u sporazumima o readmisiji i pritvorom prije izručenja svedenom na najkraći potrebni rok. Kao pravilo, djeca ne bi trebalo da budu pritvarana. EU mora ponuditi podsticaje, prije nego prijetnje, zemljama porijekla da sarađuju oko povrataka njihovih državljana u vidu više viza za studente i radnike sa svim nivoima stručnosti.

“Politička debata u Evropi koja dijeli ne bi trebala zasjeniti činjenicu da bi principijelan pristup mogao i podržati ljudska prava i uptvaljanje migracijama,” kaže Sunderland.

“Vođe EU bi trebalo da pokažu istinsko vođstvo i podrže njihove zajedničke vrijednosti i obaveze.”

XS
SM
MD
LG