Dostupni linkovi

SAD uvele nove sankcije Rusima zbog 'zlonamjernih' sajber aktivnosti


Ilustrcija
Ilustrcija

SAD su uvele nove sankcije za tri Rusa i pet ruskih eniteta za koje je američko ministarstvo finasija navelo da su bili uključeni u "značjane zlonamjerene sajber aktivnosti".

Ministarstvo finansija (Treasury Department) objavilo je imena targetiranih sankcijama u ponedjeljak. Ovo je posljednji u nizu napora Vašingtona da iskoriste finasijske restrikcije da bi kaznili Ruse zbog hakiranja, kršenja ljudskih prava i učešća u sukobima na istoku Ukrajine, kao i drugih aktivnosti.

Tri kompanije koje su imenovane su "direktno doprinijele povećanju ruskih sajber i podvodnih sposobnosti kroz njihov rad sa FBS-om (Federalna služba bezbjednosti) i time ugrozili sigurnost SAD i naših saveznika" saopštio je ministar finasija Steven Mnuchin.

"Jedan od ovih entitata je pod kontrolom i osiguravao materijal i tehnološku podršku od FSB-a, dok su druga dva obezbjeđivala materijal za FSB i tehnološku podršku za njih" takođe se navodi.

Od kada je objavještajna zajednica SAD objavila zaključak, u januaru 2017., da je Moskva bila uključena u propagandu i hakiranje tokom predsjedničkih izbora 2016., vlasti SAD su pojačale napore da kazne sajber kompanije koje su navodno radile sa ruskim službama sigurnosti.

I FSB i vojna obavještajna služba poznata kao GRU, kao i njihovi visoki oficiri takođe su pod sankcijama SAD.

U današnjem saopštenju se konkretno imenuje kompanija iz Sankt Petersburga pod imenom Digital Security, koja se optužuje da učešće u naporima "da povećaju ruske sposobnosti za sajber napade". Imenovane su i dvije njihove podružnice.

Jedna je Divetechnoservice koja je navodno osiguravala podvodne kapacitete. Rusija se naime optužuje za praćanje i presretanje podvodne komunikacije, a i SAD i NATO su ranije naveli da su pojačane aktivnosti ruskih podmornica u blizini glavnog podvodnog komunikacionog kabla.

Treća imanovana kompanija se zove Kvant Scientific Research Insitut, koji je formirala i finasira ruska država i koji od uspostavljanja 2008. vodi bivši agent FSB. Kako je istraga Meduza fonda utvrdila 2016., Institut je platio jednoj italijanskoj kompaniji poznatoj kao Hacking Team skoro 500.000 dolara između 2012. i 2014. da bi kupili softver koji može neprekidno pratiti mobilne telefone i kompjutere.

Niti jedna od ove tri kompanije nije odgovorila na poziv RSE za komentar.

Desetine ruskih kompanije i pojednica na udaru su sankcija od 2012. Nekoliko ruskih kompanija je obuhvaćeno i istragom specijalnog istražitelja Roberta Muellera, koji istražuje odnose između saradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskih zvaničnika.

Najpoznatija kompanija među njima je takođe iz Sankt Petersburga pod imenom Internet Research Agency koju posjeduje i vodi biznisemen povezan sa Kremljom, a koja se kolokvijalno još naziva i "ruska fabrika trolova".

XS
SM
MD
LG