Dostupni linkovi

Delimično vraćanje oduzetih penzija


Oni sa penzijama do 25.000 dinara imaće 13,3 od sto veću penziju
Oni sa penzijama do 25.000 dinara imaće 13,3 od sto veću penziju

Ukida se Zakon o privremenom smanjivanju penzija - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova na izgradnji mosta kod Obrenovca na deonici Koridora 11. Penzije će biti povećane svima u odnosu na one iz 2014. godine pre donošenja Zakona, ali ne podjednako, poručio je Vučić.

Što je niža penzija, utoliko je veći procenat povećanja. Oni sa penzijama do 25.000 dinara (oko 200 evra) imaće 13,3 odsto veću penziju, a oni sa najvećim penzijama (više od 120.000 dinara, što je nešto više od 1.000 evra) dobiće veću penziju za 8,4 odsto u odnosu na 2014. godinu. Međutim, još se ne zna kada će ova odluka biti formalno doneta i od kada će važiti, iako je, podsetimo, Zakon o privremenom smanjenju penzija donet s važenjem do kraja 2017. godine.

"Ako Vlada bude mogla s tim da krene još od novembra... Ja bih voleo da krene to još ove godine, da ne čekamo sledeću", rekao je Vučić, vidno zadovoljan informacijama koje je saopštio penzionerima, nazvavši ih "hrabrim ljudima koji su dali svoj najveći doprinos" u trenutku kad je Srbija bila pred bankrotom.

Vučić je detaljno saopštio kolike će ubuduće biti penzije u odnosu na 2014. godinu, kada su zakonom smanjene. Prenosimo deo te računice:

"Procenat uvećanja u odnosu na 2018. godinu je između 5 i 25 odsto. A sve ukupno u odnosu na 2014. godinu, svaki penzioner će imati više od 8,4 do 13,3 odsto", rekao je Vučić.

O uvećanju penzija koje predstoji sa nekoliko pripadnika trećeg doba Novka Ilić je razgovarala u Užicu:

Užičani o penzijama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Zabeležili smo i prve reakcije u Sindikatu penzionera Nezavisnost, koji je nedavno najavio tužbu sudu u Strazburu zbog, kako navode, neustavnog otuđivana imovine penzionerima. Predsednik sindikata Miloš Grabundžija za RSE kaže da nije zadovoljan ovom odlukom, jer je to, po njegovom mišljenju, novo izigravanje pravne države i nepoštovanje zakona.

"Penzija nije nikakva milostinja, ni socijalna kategorija. Penzija je zarađeno pravo i to je imovina penzionera. Država je mogla da penzionerima da povećanje u vidu socijalne pomoći, a ne iz sredstava Penzionog fonda, na štetu penzionera kojima je oduzimano nepune četiri godine. Znači da ne postoji poštovanje Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Opet je narušen penzioni sistem, neće važiti rešenja koja penzioneri imaju, nego će biti slobodna procena onih na vlasti. Za mene to nije prihvatljivo. Penzije moraju biti predmet razgovora sa socijalnim partnerom. To je suština", kaže Grabundžija.

Penzionerima se vraća manje nego što im je uzeto od 2014. godine do danas, kaže ekonomski novinar i glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk.

"Najava da će penzije, zavisno od nivoa na kome su bile zatečene, biti povećane od 10,4 do 13,3 odsto, ukazuje da zapravo neće biti ukinut Zakon o privremenom smanjivanju penzija. Jer raspon u kome su penzije smanjivane 2014. godine nije bio u tom obimu, nego je bio mnogo veći. Mnogo više su smanjene penzije veće od 50.000 dinara, dok one manje od 25.000 uopšte nisu smanjivane. Tako da će ovo povećanje doneti dodatnu neravnotežu. Stvorićemo penzionere prvog i drugog reda", kaže Ćulibrk.

"Vlada je", komentariše Ćulibrk, "htela da udovolji zahtevima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji se plaši da bi jedan, po njihovom mišljenju dobar scenario, mogao da bude oboren na sudu pravde u Strazburu".

"A time bi se doveo u pitanje program koji MMF namerava da primenjuje i u drugim državama", kaže Ćulibrk.

"Stvorićemo penzionere prvog i drugog reda”, kaže Ćulibrk
"Stvorićemo penzionere prvog i drugog reda”, kaže Ćulibrk

Misija Međunarodnog monetarnog fonda sugerisala je Srbiji da ukine Zakon o privremenom umanjenju penzija, jer to omogućavaju stabilne javne finansije.

Penzije su od novembra 2014. godine u Srbiji umanjivane po progresivnoj stopi. Penzioneri (njih preko milion i stotinu hiljada) sa primanjima do 25.000 mesečno (oko 200 evra) nisu obuhvaćeni ovom odlukom Vlade, a penzije preko te sume umanjene su od 22 odsto pa naviše.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG