Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brnabić: Nikome nećemo umanjivati penzije


Ana Brnabić, premijerka Srbije

Nikome nećemo umanjivati penzije, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, komentarišući predlog Međunarodnpg monetarnog fonda (MMF) da se ukinu privremene krizne mjere za penzionere.

Rekla je da će Vlada taj predlog ozbiljno i racionalno razmotriti, i doneti odluku o daljem postupanju.

Penzije se ne mogu samo vratiti onako kao što MMF traži na pređašnji nivo, zato što bi to značilo da se za 80 odsto penzionera umanjuje penzija, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Brnabićeva je rekla da se već duže vreme razgovara sa MMF-a o tom predlogu, a ona će sama za nekoliko dana imati sastanak sa njihovim predstavnicima.

"Važno je da o tome razmišljamo racionalno, ne možemo samo da vratimo penzije onako kao što MMF traži na pređašnji nivo, zato što bi to značilo da za 80 odsto penzionera umanjujete penzije", rekla je Brnabićeva u Subotici, gde je obišla radove na regionalnom podsistemu za navodnjavanje "Tisa–Palić".

Objasnila je da postoji grupa penzionera sa najnižim penzijama kojima se one nikada nisu umanjile, zatim oni kojima su tada penzije umanjene, ali su u poslednje tri godine povećane više nego što je bilo umanjenje, kao i grupa kojima su penzije i dalje manje nego što su bile pre mera fiskalne konsolidacije.

Premijerka je naglasila da se ne može jednostavno reći – taj zakon se ukida, "zato što nikome nećemo umanjivati penzije".

"Možemo da vidimo samo kako fazno da pređemo ponovo na jedan normalni sistem, da se dvogodišnje usklađuju penzije, sa rastom BDP-a i o tome ćemo razgovarati", rekla je Brnabić.

Navela je i da je MMF rekao da je Srbija apsolutni šampion i primer odgovornog vođenja fiskalne politike i odgovorne implementacije aranžmana i da je državna kasa stabilna i ponovila da Vlada, uz trenutni rast, planira još jedno povećanje plata i penzija.

XS
SM
MD
LG