Dostupni linkovi

Zvizdić: Institucije BiH isključivo nadležne za pitanje migranata


Denis Zvizdić, predsedavajući Vijeća ministara BiH
Denis Zvizdić, predsedavajući Vijeća ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je utorak da su prema Ustavu BiH institucije na državnom nivou isključivo nadležne za pitanja migracija, viza i azila, zbog čega svi funkcioneri, na svim nivoima vlasti, moraju da provode Ustav i zakone, a ne partijske instrukcije u vezi sa trenutnom migrantskom krizom.

Zvizdić je u saopštenju za javnost upozorio da je neophodno zaustaviti praksu "samovoljnog i neutemeljenog interpretiranja Ustava i zakona, koja u BiH traje predugo".

On je dalje naveo da je prema zakonskim odredbama Ministarstvo sigursnosti BiH nadležno da kreira, stara se i provodi politiku useljavanja i azila u BiH, kao i da uređuje procedure i način organizacije službe u vezi za kretanjem i boravkom stranaca u BiH, dok je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nadležno za staranje o pravima i pitanjima izbjeglica.

Osim toga, dodao je Zvizdić, BiH ima i Zakon o azilu, kojim se reguliše način postupanja i procedure u slučaju masovnog priliva migranata, postupanja nadležnih službi, kao i prava i zaštite koje migranti uživivaju.

On je naveo da je Vijeća ministara na sjednici od 15. maja usvojio nacrt plana jasno definisanih hitnih mjera, te Koordinaciono tijelo za migracije preimenovao u Operativni štab.

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara BiH je jedino tijelo koje može da donosi odluke i mjere u vezi sa postojećom migrantskom krizom u BiH i osobama koje traže azil u BiH, u skladu sa postojećim međunarodnim konvencijama.

"U tom smislu sam Ustav BiH jasno navodi da će svaki entitet pružiti svu potrebnu podršku vladi BiH da ispoštuje preuzete međunarodne obaveze", istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Izbjeglice i migranti napuštaju Salakovac
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00



On je ukazao na, kako je naveo, bezuspješne pokušaje zamjene teza, prema kojima niži nivo vlasti, u ovom slučaju MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), određuje mjesto i način na koji će biti smješteni migranti.

MUP HNK je na nekoliko sati u petak spriječio prolazak migranstkog konvoja ka izbjegličkom centru u Salakovcu kod Mostara, vrativši, uz prijetnju oružjem, autobuse sa migrantima iz Konjica na teritoriju Kantona Sarajevo.

To je, istakao je Zvizdić, u suprotnosti sa važećim zakonima i može se tumačiti i kao potpuno neustavna zabrana slobode kretanja, koja je Ustavom zagarantovano pravo svim osobama na teritoriji BiH, osim slučajeva kada je to zakonom drugačije određeno.

Najavio da će se provesti postupak kako bi se utvrdilo ko je u javnost plasirao nepostojeće zaključke Vijeća ministara BiH, prema kojima se govori o "izolaciji i praćenju migranata radi sprječavanja miješanja sa domicilnim stanovništvom".

"Osim što su izmišljeni, ti zaključci bi bili i u suprotnosti sa međunarodnim standardima u vezi sa pružanjem zaštite osobama koje u BiH izraze namjeru ili su u postupku traženja azila", naglasio je Zvizdić.

Zbog dešavanja u petak Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zatražio je u utorak hitno održavanje sjednice Vlade HNK o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Hercegovačko-neretvanskm kantonu zbog boravka migranata u Izbjegličkom centru Salakovac.

Najavljuju kaznenu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i traže njegovu smjenu.

XS
SM
MD
LG