Dostupni linkovi

Klub Hrvata u Skupštini HNK traži smjenu ministra Mektića


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) traže hitno održavanje sjednice Vlade HNK o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u Hercegovačko-neretvanskm kantonu zbog boravka migranata u Izbjegličkom centru Salakovac.

Najavljuju kaznenu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i traže njegovu smjenu.

Na današnjoj sjednici utvrđena su i pitanja koja su dostavljena Vijeću ministra, a odnose se na odluku o smještaju migranata u Salakovac.

Klub hrvatskih zastupnika kaže da je nedolazak ministra iz reda SDA na sjednicu zakazanu u petak 18. maja onemogućio razmatranje sigurnosne situacije u kantonu.

"Klub hrvatskih zastupnika traži da se nakon održavanja vanredne sjednice Vlade po ovom pitanju zakaže vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi se razmatrala informacija i sva pravno relevantna pitanja vezana za smještaj migranata u centar u Salakovcu. Klub smatra da je održavanje sjednice Skupštine HNK zakazane za dan 23. maj sa predloženim dnevnim redom nesvrsishodno i traži njeno otkazivanje. Hrvatski zastupnici neće prisustvovati ovako zakazanoj sjednici sve dok se na dnevni red ne uvrsti informacija o stanju sigurnosti HNK vezana za smještaj migranata u centar Salakovac", stoji u saopćenju.

Izbjeglice i migranti napuštaju Salakovac
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Klub hrvatskih zastupnika, stoji dalje, zadužio je pravni tim da temeljem dostupnih i pravno relevantnih činjenica vezanih za događaj od 18.05.2018. godine utvrdi elemente kaznene odgovornosti ministra sigurnosti Dragana Mektića i drugih pojedinaca u grubom nasrtaju na ustavno-pravni poredak Hercegovačko-neretvanskg kantona.

Klub će u tom mislu nadležnom tužilaštvu podnijeti kaznenu prijavu protiv tih osoba.

"Klub daje podršku radu MUP-a HNK, Uprave policije i komesaru Iliji Lasiću. Klub od spomenutih institucija traži potpuno osiguranje javnog reda i mira, sigurnost i imovine građana. Od legitimnih hrvatskih predstavnika u tijelima vlasti na nivou Bosne i Hercegovine traži pokretanje pitanja političke odgovornosti i smjene aktualnog ministra sigurnosti. Klub od Vijeća ministara traži odgovore na sedam postavljenih pitanja koja se odnose na događaje u petak. Hrvatski zastupnici u Skupštini HNK imaju razumijevanja prema svim osobama koje se nalaze u nezavidnoj poziciji. Pod izgovorom navodne humanosti prema jednoj kategoriji ljudi ne smije se vršiti institucionalno nasilje prema drugima", saopćili su.

Kažu da o humanosti odgovornih najbolje govori šatorsko naselje u Sarajevu.

"Briga o pravima migranata probudila se tek nakon njihovog dolaska u Mostar. To bi smatrali iskrenim da su se njihove nedaće rješavale na civiliziran i zakonit način, a ne potpunim ignorisanjem i vrijeđanjem građana ovog kantona i njenih legitimnih predstavnika u tijelima kantonalne vlasti", stoji u saopćenju kojeg potpisuje predjednik kluba Dragan Tule.

XS
SM
MD
LG