Dostupni linkovi

Iz izbjegličkog centra Salakovac otišlo oko 50 migranata


Izbjeglice i migranti napuštaju Salakovac
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

U Izbjegličkom centru Salakovac, sjeverno od Mostara, trenutno ima oko 210 migranata s Bliskog Istoka. To je oko 50-tak manje u odnosu na petak, kada su autobusima prebačeni iz Sarajeva.

Međutim, osim što neki od njih odlaze, ima i onih koji dolaze u taj kamp, gdje žele da se smjeste, kažu u rukovodstvu Izbjegličkog centra, u kojem se - kako navode - stanje normalizira.

Edin Denjo direktor Centra kaže da je kapacitete popunjen i nema mogućnosti za dodatno dovođenje migranata.

''Ljudi i dalje dolaze i žele da se smjeste, njih upućujemo u Ured za strance jer nema više mjesta.''

Rasformirano izbjegličko naselje u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

No, od 260 njih koji su prošle sedmice dovezeni iz Sarajeva u ovaj centar jedan broj njih je otišao. Denjo kaže da migranti imaju slobodu kretanja. ''Mi na kapiji zapišemo ljude koji izađu, no neki od njih se nisu vratili. ''

Sekretar mostarskog Crvenog križa, organizacije koja im nabavlja tri obroka dnevno, kaže kako su dobili informacije da se jedan broj migranata vratio vozom u Sarajevo, te da ne znaju šta je bilo s njima dalje.

Direktor Centra Salakovac podsjeća da migranti u roku od 14 dana moraju podnijeti zahtjev za azil, jer privremeni papiri koje su dobili od Odjela za strance prestaju važiti i oni idu u dalju proceduru.

XS
SM
MD
LG