Dostupni linkovi

Merkelova razgovarala sa Zaevom i Ciprasom telefonom


Makedonski premijer Zoran Zaev sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
Makedonski premijer Zoran Zaev sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Njemačka kancelarka Angla Merkel razgovarala je telefonom sa premijerima Makedonkije i Grčke, ali teme i detalji razgovora nisu saopšteni.

Iz press službe njemačke kancelarke je medijima potvrđeno da je Merkel telefonom razgovarala sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom i Grčke Aleksisom Ciprasom, bez iznošenja detalja.

"Teme i drugi detalji nisu saopšteni, ali razgovori su relizovani samo dva dana nakon što je Zaev makedonskoj javnosti saopštio da je predlog za rešenje spora oko imena, Republika Ilindenska Makedonija, i hladan tuš iz Atine, preko odgovora grčke vlade, da treba da se nađe ime koje će imati geografsku ili vremensku odrednicu", prenosi Beta.

Njemačka kancelarka je prošle sedmice na marginama Samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji imala odvojene sastanke sa Zaevom i Ciprasom, nakon kojih je poručila da razgovori Grčke i Makedonije dobro napreduju.

Merkelova je tada još jednom potvrdila da odluka o eventulnom početku pregovora Makedonije sa EU direktno zavisi od rješenja spora sa Grčkom oko službenog imena Makedonije.

XS
SM
MD
LG