Dostupni linkovi

Kosovo: Više od 35 godina za planiranje terorističkog napada


Izricanje presude u sudu u Prištini
Izricanje presude u sudu u Prištini

Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim devetoricu optuženih za planiranje terorističkog napada nad izraelskom fudbalskom ekipom tokom utakmice sa Albanijom 2016. godine i kaznio ih sa ukupno 35 i po godina zatvora kao i sa 5,500 eura.

Optuženi Visar Ibiši kažnjen je sa 10 godina zatvora i 1.500 eura, Ljuljzim Gaši kažnjen je sa 6 godina zatvora, Ljeotrim Vojvoda i Fljamur Gaši kažnjeni su sa po 5 godina zatvora, Ljeotrim Musljiu kažnjen je na 3 i po godine, Burim Istrefi na 3 godine, Arton Ahmeti na godinu i po, isto i Kenan Pljakaj kao i sa još 1500 eura, te Besart Peci sa 2500 eura.

Oni su uhapšeni novembra 2016., kada je nizom policijski akcija konfiskovan 281 gram eksploziva vrste TATP, koji se smatra jednim od najrizičnijih eksploziva, zatim 2,5 kilograma mešane substance pomešane sa eksplozivom u kristalnom stanju, kao i različito oružje, uključujući i pomoćna tehnološka sredstva za komunikaciju.

Policija Kosova je u saradnji sa Kosovskom obaveštajnom službom i Specijalnim tužilaštvom Kosova, kako je tada rečeno, uspela da spreči terorističke napade koji su bili planirani da se sihronizovano dese u isto vreme,na Kosovu i u regionu. Naime, sakupljeni su dokazi da su određene osobe planirale izvršenje terorističkih akata u Republici Kosovo i protiv fudbalske reprezentacije Izraela i njihovih navijača koji su trebali da prisustvuju utakmici Albanija – Izrael. Tada je odlučeno da se utakmica iz Skadra premesti u Eljbasan u Albaniji.

U junu 2017., Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv njih u kojoj stoji da su sa ciljem da zatraše populaciju, destabilizuju i unište temeljne političke, ustavne, ekonomske i socijalne strukture država na Balkanu, „svesno odgovorili pozivima pripadnika terorističke organizacije 'Islamske države', optuženog Ljavdrima Muhadžerija, da izvrše teroristička dela“. Ova grupa je planirala, pored ostalog, da izvrši teroristički napad protiv igrača i navijača Izraela koji su trebali da budu u albanskom gradu, Skadar, na utakmici Albanije i Izraela 12. novembra 2016.

Trojica od optuženih priznali su krivično delo što, kako je tužiteljka Merita Binaj Rugova rekla, treba da bude olakšavajuća okolnost prilikom odlučivanja o kazni za njih. Ostala šestorica rekli su da se ne osećaju krivim.

Ljeotrim Vojvoda je kazao da nije terorista, da je zainteresovan da uči i radi u oblasti kompjuterskih nauka, i da nastavi da živi normalno.

Visar Ibiši je pak rekao da je ovo montiran proces koji ima za cilj borbu protiv muslimana i islama.

Sumnja se da su pojedini iz grupe bili u kontaktu sa Ljavdrimom Muhadžerijem, borcem na strani Islamske države Iraka i Levanta u Sirji.

XS
SM
MD
LG