Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Marković: EU zvaničnici nijesu pominjali klauzulu balansa


Duško Marković, crnogorski premijer

Evropski zvaničnici nijesu pominjali klauzulu balansa u procesu crnogorskog pregovaranja za ulazak u Evropsku uniju (EU), ali se, kako su ocijenili, mora odgovarati na složenije izazove u pregovaračkom procesu, saopštio je premijer Crne Gore Duško Marković.

“Niko nije pominjao klauzulu balansa. Naprotiv svi su govorili pozitivno o onome što je Crna Gora uradila, ali smo se složili da je ovo trenutak u kojem moramo odgovarati na složenije izazove u pregovaračkom procesu”, rekao je Marković crnogorskim novinarima u Sofiji na Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan.

On je na pitanje da li će nedavni događaji u vezi sa napadom na novinarku Oliveru Lakić i pogoršana bezbjednosna situacija usporiti pregovore i da li su njemačka kancelarka Angela Merkel i drugi evopski lideri pominjali klauzuli balansa, odgovorio da nema zaustavljanja pregovora i da sve zavisi od Crne Gore.

“Niko ne pominje klauzulu balansa, ali traže jasan odgovor države na ovakav i slične slučajeve i u potpunosti su u pravu. I ja tražim jasan odgovor države”, poručio je Marković.

On je kazao da Crna Gora mora biti efikasnija u brobi protiv kriminala.

“Da bi bili efikasniji to nije samo pitanje političke volje, već i sposbnosti policajaca, tužilaca i drugih ljudi u organima za spovođenje zakona. Da bi njih učinili sposobnijim, moramo imati više novca da ih obučimo i da ih stimulišemo”, saopštio je Marković.

XS
SM
MD
LG