Dostupni linkovi

Fajon: U Crnoj Gori nemoguće obavljati posao novinara


"Za zdravu demokratiju slobodni mediji su veoma važni", ocjenjuje Tanja Fajon.
"Za zdravu demokratiju slobodni mediji su veoma važni", ocjenjuje Tanja Fajon.

Prošlosedmični napad na novinarku Oliveru Lakić u Podgorici samo pokazuje u kakvim uslovima rade novinari u Crnoj Gori koji istražuju organizovani kriminal i korupciju, ocjenjuje poslanica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Napad na istraživačku novinarku Oliveru Lakić 9. maja ispred zgrade u kojoj živi, u kojem joj je za sada nepoznati napadač pucao u nogu, izazvao je nikada veću pažnju međunarodne javnosti, reagovale su i EU i Ambasada SAD u Crnoj Gori, a inostrani mediji pišu o napadu.

RSE: Reakcije međunarodne zajednice su bile brojne i oštre. Kolika je moć međunarodne zajednice, ima li mehanizme da utiče na poboljšanje novinarskih sloboda u Crnoj Gori? U dijelu javnosti prisutan je skepticizam da međunarodni predstavnici izraze zabrinutost i osude napade,ali da situacija nakon toga ostane ista.

Fajon: Kao prvo, želim da se pridružim najoštrijim osudama napada na Oliveru Lakić i da izrazim nadu da će ovaj slučaj biti riješen, a počinioci osuđeni. U sredini u kojoj se novinari ućutkuju na najbrutalniji način ne možemo da pričamo o demokratiji. Naravno da su za zdravu demokratiju slobodni mediji veoma važni i ovakav čin predstavlja jasno kršenje osnovnih vrijednosti na kojima je izgrađena Evropska unija. Kao što je i komesar Han rekao, ovo je brutalni napad koji puno govori o medijskoj slici u Crnoj Gori i to će nesumnjivo uticati na napredak zemlje kada je u pitanju punopravno članstvo.

EU ima jasne kriterijume što se tiče vladavine prava i ovakav čin svakako neće ostati neprimjećen. Isto tako, ovakve priče utiču na reputaciju Crne Gore u međunarodnoj zajednici. Mislim da bi država sama, zbog svojih državljana i sopstvenog napretka, morala da teži ka tome da novinarima obezbijedi osnovne uslove za rad i klimu koja omogućava slobodno izražavanje.

Han: Napad na Lakić neprihvatljiv
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

RSE: Slučaj napada na Oliveru Lakić ponovo nas vraća na problem medijskih sloboda u Crnoj Gori. I dalje imamo veliki broj napada u zemlji koja je u ovom trenutku prvi regionalni pretendent za članstvo u EU. Kako to komentarišete?

Fajon: Sve države Balkana su suočene sa problemom medijskih sloboda i ja na to neprestano upozoravam. U ovogodišnjem izvještaju o slobodi medija u svijetu, koji svake godine pripreme Reporteri bez granica, ponovo su istaknuti glavni izazovi. To su intenzivni pritisci vlasti, napadi i pokušaji ubistva onih koji izvještavaju o kriminalu, švercu i prljavim poslovima, kao i odsustvo kazni za počinioce.

Kada tome dodamo i ekonomske probleme medijskih kuća, povećanu samocenzuru novinara, stalni strah za ličnu bezbjednost, onda vidimo koliko je teško. Praktično je nemoguće obavljati posao novinara u Crnoj Gori onako kako bi taj posao trebalo da se obavlja.

RSE: Da li će se Evropski parlament baviti medijskim slobodama u Crnoj Gori u svjetlu posljednjeg napada na novinarku dnevnika Vijesti?

Fajon: Svakako da ćemo pričati o tome u okviru različitih radnih grupa za države Zapadnog Balkana, vjerujem i u okviru rezolucije o napretku Crne Gore i ostalih država Balkana na putu prema EU, čiji će nacrt vjerovatno biti objavljen prije početka ljetnjeg odmora. Svakako nastojimo da upozoravamo šta se događa u vezi sa medijima. Ja ću svakako biti i u kontaktu sa vlastima u Crnoj Gori.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG