Dostupni linkovi

Vučić za AFP: Kosovo glavna prepreka na putu ka EU


Pitanje Kosova je glavna "prepreka" pristupanju Srbije EU, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u danas objavljenom intervjuu Frans presu (AFP).

AFP navodi da je EU, koja u četvrtak u Sofiji organizuje samit o Balkanu, podeljena oko nezavisnosti Kosova, koju pet članica ne priznaje. Međutim, ona traži i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji žele da postanu članice EU.

Tema nezavisnosti Kosova je i deset godina posle proglašenja politički tabu u Srbiji, koja ga je upisala i u ustav. Za Srbe je Kosovo istorijska i religijska kolevka nacije, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ga često naziva "srpskim Jerusalimom", piše AFP.

"Jedini veliki problem koji smatram pravom preprekom našem evropskom putu je pitanje Kosova. Na kraju, sve zavisi od Kosova", rekao je Vučić u intervjuu.

Pitanje Kosova zasenjuje i politiku Evrope prema Rusiji, tradicionalnoj saveznici Srbije jer, kako je Vučić rekao u intervjuu, "u najboljem slučaju, to (ulazak u EU) je za sedam godina, međunarodna situacija će biti potpuno drugačija".

"Ako me pitate da li EU oduševljava Srbe, odgovor je ne. Ali to je racionalan narod, za šta je najbolji put za Srbe i Srbiju, i svestan je da će to pitanje (Kosova) morati d areši na veoma bolan način", rekao je Vučić.

Iako je "u poslednjih godinu, godinu i po opala", podršku procesu pristupanja EU i dalje daje "značajan deo stanovništva". Vučić ipak, piše AFP, traži od evropskih vlasti da pošalju "snažnu poruku" u kojoj se traže "ustupci" i od Prištine.

Ni pet godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma, navodi AFP, kosovske vlasti nisu formirale Zajednicu srpskih opština (ZSO) na sveru Kosova.

"Mi smo uradili naš deo posla", rekao je Vučić francuskoj agenciji.

S druge strane, navodi AFP, vlasti u Prištini "misle da je srpsko priznanje nezavisnosti Kosova samo pitanje vremena".

Vučić je istakao potrebu za kompromisom, kojim će "obe strane biti najmanje pomalo nezadovoljne", umesto situacije u kojoj "jedna strana dobije sve dok druga biva ponižena.

Prema rečima Vučića, tek kada ZSO bude formirana "može se govoriti o mogućim rešenjima za budućnost" kao i da se o priznavanju Kosova "još nije razgovaralo i da Srbija ne želi takvo rešenje".

AFP piše da bi konačno rešenje zahtevalo promenu ustava Srbije, što bi moralo da se potvrdi na referendumu. U slučaju negativnog ishoda glasanja, Vučić navodi da bi došlo do "višedecenijskog zamrznutog konflikta" i da bi "svi hteli da napuste Srbiju".

Ministar Dačić je više puta govorio o mogućoj razmeni teritorija. AFP navodi da Vučić tu ideju nikada javno nije uzimao u razmatranje budući da je zapadni zvaničnici i eksperti smatraju destabilizirajućom.

"Slušam šta govore na Zapadu (...), da bi to otvorilo Pandorinu kutiju. Ali Pandorina kutija su pre deset godina otvorile zapadne zemlje kada su priznale nezavisnost Kosova", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, "Srbima se mora ponuditi nešto što bi im pokazalo da su poštovani" i da "neće 30 godina posle ratova plaćati za dešavanja u bivšoj Jugoslaviji".

XS
SM
MD
LG