Dostupni linkovi

Mogerini: Napadi na medije su napadi na slobodu i demokratiju


Indeks slobode medija u svetu za 2018. godinu, prema organizaciji Reporteri bez granica
Indeks slobode medija u svetu za 2018. godinu, prema organizaciji Reporteri bez granica

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini upozorila je danas, uoči Svetskog dana slobode medija, 3. maja, na pogoršanje uslova rada novinara, i opadanje slobode govora i slobode medija širom sveta.

"Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju, na slobodu svih nas. Odajemo poštu novinarima u Evropi i širom sveta koji su izgubili živote dok su se bavili svojom profesijom", pozvala je visoka predstavnica, prenosi Evropska služda za spoljne poslove.

Mogerini je pozvala sve države da osude nasilje nad novinarima i preduzmu korake za poboljšanje bezbednosti novinara, posebno za novinarke, kao i da kazne odgovorne za nasilje.

Ona je kazala da se EU zasniva na vrednostima demokratije, ljudskim pravima i vladavini prava, na slobodnim i pluralističkim medijima, što je sadržano u Povelji EU o osnovnim pravima.

Sloboda govora igra ključnu ulogu u jačanju dobrog upravljanja, transparentnosti i odgovornosti, navodi Mogerini u saopštenju i dodaje da je nezavisno novinarstvo ključno za nadzor demokratskih procesa u društvu.

"Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji, na internetu i van njega, stubovi su pluralističkog i otvorenog društa, i oni nose veliku odgovornost da javnosti garantuju proverene i tačne vesti", kazala je Mogerini.

Visoka predstavnica EU je rekla da je poštovanje slobode medija sastavni deo politike i razvojnih programa EU i dodala da su evropski zakoni, politike i instrumenti smišljeni tako da jačaju slobodu govora i poboljšaju transparentnost, kredibilitet i raznovrsnost informacija na internetu.

Po njenim rečima, EU će nastaviti da finansira odabrane projekte u trećim zemljama u cilju poboljšanja kvaliteta novinarstva, pristupa javnim informacijama i slobode govora.

Mogerini je navela da će EU uporno osudjivati nasilje nad novinarima i boriti se protiv zakona, regulativa i političkog pritisaka koji ograničavaju slobodu reči.

Dodala je da će Brisel preduzeti konkretne mere za sprečavanje i odgovor na napade na novinare i blogere.

"Danas ponovo potvrdjujemo odlučnost EU da i dalje štiti i jača slobodu mišljenja i slobodu izražavanja, kao pravo koje svako treba da ostvaruje bilo gde, zasnovano na principima jednakosti, nediskriminacije, univerzalnosti, kroz bilo koje medije, kroz naše granice (EU) i šire", navela je ona.

XS
SM
MD
LG