Dostupni linkovi

Šef Vojnog komiteta NATO: Rusija veruje u neprestani sukob


Petr Pavel
Petr Pavel

Šef Vojnog komiteta NATO, češki general Petr Pavel izjavio je da se Rusija ne sprema na izazivanje većeg oružanog sukoba, ali je istovremeno upozorio da Moskva nastoji da ubedi svet da je njen model bolji od liberalnih demokratija.

“Ruska doktrina ne razlikuje mir i krizu, već veruje u neprestani sukob koji se menja samo u intenzitetu i sredstvima koje strane koriste. Na sadašnje stanje Rusija gleda kao na informacioni sukob uz korišćenje kibernetskih sredstava, društvenih mreža, propagande i netačnih informacija, ali takodje i raznih pokušaja da utiče na političkom planu”, rekao je Pavel češkoj novinskoj agencija ČTK.

General Pavel je naveo i da se oprema i naoružanje armija članica NATO pomera sa potreba uglavnom inostranih misija tako da budu spremne i tradicionalne jedinice.

"Uključujući tu i oklopne jedinice koje pre 20 godina nisu uopšte bile u prvom planu i bilo je i razmišljanja da se ukinu kao prevazidjena vrsta", kazao je general Petr Pavel.

General je u ocenio da dijalog NATO i Rusije u kome je praktično prekinuta bilo kakva saradnja sa Rusijom nakon aneksije Krima sada bar na planu ne čestih ali ipak redovnih kontakata vojnih zvaničnika može da se oceni kao profesionalan sa prostorom za dijalog.

XS
SM
MD
LG