Dostupni linkovi

Prvi susret vojnih šefova Rusije i NATO od aneksije Krima


General Kurtis Skaparoti
General Kurtis Skaparoti

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov sastao se u Bakuu s komandantom snaga NATO u Evropi, američkim generalom Kurtisom Skaparotijem, što je prvi takav sastanak od kako su odnosi između Moskve i zapadne alijanse pali na najniži nivo u posthladnoratovskom vremenu zbog ukrajinske krize.

Komandati ruske armije i NATO su se poslednji put sastali 2013, javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Bakua.

NATO je reagovao na rusku aneksiju Krima i podršku separatistima na istoku Ukrajine razmeštanjem četiri multinacionalna bataljona u Poljskoj i Baltičkim zemljama, dok su SAD poslale bateriju projektila “Patriot” u Litvaniju.

Međutim, Severnoatlatska alijana ne namerava da pojača svoje vojno prisustvo u baltičkim zemlja koje traže veću zaštitu od susedne Rusije, izjavio je četvrtak u Hagu njen generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Istovremeno, SAD kritikuju Rusiju zbog podrške sirijskom predsedniku Bašaru el-Asadu te smatraju Moskvu odgovornom zbog nedavnog hemijskog napada koji su navodno izvršile sirijske snage.

NATO je saopštio da je na sastanku u Bakuu “fokus bio na pitanjima vojnog pozicioniranja i vežbti” te načinima da se izbegnu potezi koju mogu dovesti do rata.

“Dvojica vojnih lidera koriste…kanale u cilju podsticanja predvidivosti i transparentnosti”, dodaje se u saopštenju Severnoatlantske alijanse.

“Generali Skaparoti i Gerasimov su se saglasili da nastave da koriste i budućnosti vojne kanale komunikacije”, zaključuje NATO.

"General Scaparrotti and General Gerasimov agreed to continue using the military lines of communication in the future," NATO said.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su vojni šefovi razgovarali o ruskim i aktivnostima NATO u Evropi i merama da povećaju poverenje i izbegnu incidente.

XS
SM
MD
LG