Dostupni linkovi

Budva: Uklonjen bilbord koji veliča ulazak srpske vojske 1918.


Budvanska Komunalna policija uklonila je danas sa zidina Starog grada sporni bilbord koji je veličao jubilej ulaska srpske vojske u Budvu 1918. godine, posle Prvog svetskog rata.

"Ustanovljeno je da ne postoje svi papiri koji su neophodni za postavljanje reklamnog materijala i pano je uklonjen", kazao je "Anteni M" načelnik Komunalne policije Aleksandar Mijatović, prenosi Beta.

Bilbord "Odbora za proslavu sto godina od oslobođenja Budve u Prvom svetskom ratu" izazvao je negativne reakcije u Crnoj Gori.

Crnogorska vlada je ranije ocenila da su ti bilbordi "pokušaj provokacije građanskog koncepta Crne Gore".

Premijer Crne Gore Duško Marković je osudio postavljanje bilborda tog sadržaja kao "falsifikovanje istorije" i "atak na državu".

Ranije je reagovalo i Ministarstvo kulture Crne Gore i upozorilo lokalnu vlast da zbog postavljanja bilborda mogu biti podnete krivične prijave.

"Najsvežijom propagandom na području Budve, pre svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore", navodi se u tom saopštenju.

Po navodima Ministarstva, "svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju da je 'oslobađanje Budve', zapravo predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa Crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija ni jedne druge države".

Ministarstvo kulture dodaje da su "srpske trupe ušle u Budvu tek po povlačenju austrougarskih", te da nije moguće govoriti o oslobađanju u bilo kojoj formi.

Bilbord je postavljen na zahtev gradskog menažera Mila Božovića, iz Demokratskog fronta (DF), što su uglavnom kritikovali njegovi partneri u lokalnoj vlasti.

Sadržina bilborda je bila sporna i za građane Budve, od kojih su neki to ranije prijavili Komunalnoj policiji tražeći da ga ukloni.

XS
SM
MD
LG