Dostupni linkovi

Nastavljeno 'srpsko oslobađanje Budve'


Novi pano na starogradskom bedemu

Iako se najnovija reklama "srpskog oslobođenja Budve" nalazi tik uz zastavu Feštađuna koja najavljuje proljećni karneval, malo kome u lokalnoj vlasti je do šale. Nakon bilborda koji su iz Vlade ocijenjeni kao pokušaj provokacije građanskog koncepta Crne Gore, čelnici budvanske vlasti su umjesto njihovog uklanjanja okačili novi pano na istu temu.

Iako su bilbordi "Odbora zaproslavu sto godina od oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu" izazvali salvu negativnih reakcija, čelnici budvanske vlasti su nastavili sa promocijom "srpskog oslobođenja grada" koji je struka ocijenila falsifikovanjem istorijskih činjenica.

Najnoviji potez menadžera Opštine Budva Mila Božovića iz Demokratskog fronta (DF) je postavljanje reklamnog panoa na starogradskom bedemu. Građani su toprijavili komunalnoj policiji, ali nije došlo do njegovog uklanjanja.

"Komunalni inspektor je izašao na teren da vidimo da li imaju sve potrebne papire i jedan im nedostaje, jedan. Kako oni tvrde da imaju sve potrebne dozvole, dali smo im rok od 24 sata da nam ih dostave", kazao je za RSE Aleksandar Mijatović iz Komunalne policije.

Predsjednik Skupštine opštine Budva Đorđije Vujović (DF) je, kaže, slučajno bio baš na licu mjesta tokom inspekcije.

"Igrom slučaja sam se zatekao ispred Starog grada kada je došla inspekcija. Apsolutno imamo svu dokumentaciju i biće dostavljena u zakonskom roku", kazao je za RSE Vujović, koji je i osnivač "Odbora za proslavu sto godina od oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu".

Kako Demokratski front nije distavio traženi dokaz, komunalna policija je tokom četvrtka popodne uklonila spornu reklamu.

Papir koji nedostaje čelnicima Opštine Budva je dozvola od Uprave za zaštitu kulturnih dobara u Ministarstvu kulture. A ono je povodom bilborda o "srpskom oslobođenju Budve" saopštilo da te poruke nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji.

"Ono što je nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore. Svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju kako je 'oslobođenje Budve' zapravo predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa Crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države. Svi istorijski podaci nedvosmisleno govore o tome da su srpske trupe u Budvu ušle tek po povlačenju austrougarskih, pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi", konstatuju iz Ministarstva.

U saopštenju dodaju da je obmanjivanje putem oglašavanja krivično djelo, te da će, u slučaju da nadležni lokalni organi ne preduzmu ništa, pokrenuti procedure u cilju utvrđivanja odgovornosti".

Prehodni bilbordi izazvali salvu negativnih reakcija
Prehodni bilbordi izazvali salvu negativnih reakcija

Za sada nema nagovještaja da će to učiniti neko od desetak konstituenata lokalne vlasti, iako su ih bilbordi jasno polarizovali.

Socijademokratska partija, URA i Liberalna partija ne odobravaju potez koalicionih partnera iz DF-a, ali ne pominju traženje odgovornosti unutar vladajuće koalicije, čiji su dio.

I predsjednik Opštine Dragan Krapović (Demokrate) je kritičan prema svojim koalicionim partnerima iz DF-a, ali u podužem saopštenju ne govori o potrebi skidanja bilborda ili odgovornosti predsjednika Skupštine opštine koji je prekršio zakon formiranjem Odbora za proslavu.

"Jubilej treba obilježiti na primjeren način, odati počast i svaki pijetet našim precima, i to na način da se niko ne osjeti ugrožen ili uvrijeđen", smatra Krapović i dodaje da je "potpuno ignorisan od strane kolega iz DF-a po ovom pitanju".

Iz DF-a su, međutim, ekspresno dematovali predsjednika Opštine.

"Javnost mora da zna da je Krapović bio informisan o imenovanju Odbora još prije gotovo dva mjeseca, i nikad nije iznio stavove ni približne današnjim", kazao je Marko Carević, predsjednik budvanskog odbora DF i predsjednik Odbora za oslobođenje Budve u Prvom svjetskom ratu.

Zbog negativnih reakcija koalicionih partnera, pitali smo predsjednika Skupštine opštine i osnivača Odbora Đorđija Vujovića da li razmišlja o tome da se bilbordi uklone.

"Bilbordi su najava oko 60 manifestacija koje će se desiti kao obilježavanje godišnjice, tako da su oni tu kratak period, a koliko će stajati, odlučiće naš Odbor".

I dok u lokalnoj vlasti Budve vri, iz Vlade je stigla poruka da bi država mogla pokrenuti pitanje odgovornosti u slučaju budvanskih bilborda.

''Vlada se već odredila prema tome preko Ministarstva kulture. To je falsifikovanje istorije i neodgovoran odnos budvanskih vlasti. Crna Gora i građani Budve vide kakva je ta vlast. Nećemo dozvoliti falsifikovanje istorije i znaćemo da odgovorimo na taj atak na našu državu i njenu istoriju, već svojim stavom, a u nekoj sledećoj fazi možda i pokretanjem odgovarajućeg postupka'', rekao je premijer Duško Marković u odgovoru na novinarsko pitanje o ovom slučaju.

Obilježavanje "srpskog oslobođenja Budve" počelo je prije pet godina kada su po prvi put predstavnici prosrpskih partija iz današnje vlasti, a tadašnje budvanske opozicije, položili vijenac na spomen ploču koja je istoriografski ocijenjena kao falsifikat jer veliča srpsku vojsku kao oslobodioce. Tada im se pridružio i ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac, kao i bivši predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović (DPS).

Završetak Prvog svjetskog rata je događaj koji ima visok rizik političke manipulacije u Crnoj Gori, jer osim kao civilizacijska tekovina obilježavanja kraja jednog globalnog sukoba, znači i kraj crnogorske države. Tada je Crnoj Gori, kao najstarijoj državi na Balkanu, prisajedinjenjem Srbiji uz amin velikih sila, oduzeta državnost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG