Dostupni linkovi

UN: Četrdeset ubijenih Palestinca u protestima od kraja marta


Protesti 30. marta
Protesti 30. marta

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) saopštila je da je u masovnim palestinskim protestima duž granice pojasa Gaze i Izraela od 30. marta poginulo 40 Palestinaca, a da ih je 5.511 ranjeno.

Protesti se od tada održavaju svakog petka i u njima učestvuje hiljade Palestinaca.

Podaci o žrtvama objavljeni su po datumu, prirodi povrede, polu i starosti, a navedeno je i gde im je ukazana pomoć, prenose danas izraelski mediji.

Najviše ranjenih 2.596 je primljeno u vladine bolnice, a 773 u nevladine, dok je drugima ukazana pomoć na terenu.

Medju ranjenicima u vladinim bolnicama ih je 1.499 pogodjeno bojevom municijom, a drugi su zadobili rane od metaka sa sundjerom na vrhu i udisanja suzavca izmedju stalog.

Ranjeno je 2.142 odraslih ljudi i 454 maloletnika.

U izveštaju je upozoreno da "zdravstveni sektor u Gazi bori da izadje na kraj sa masovnim prilivom ranjenih, zbog godina blokade, medjunarodnih podela i hronične krize energije zbog koje su osnovne službe u Gazi jedva u stanju da funkcionišu".

Podaci su zasnovni na brojkama kojima raspolaže palestinsko Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze i OCHA je objasnila da je to preliminarni pregled, najavivši dodatne informacije.

Protesti će se nastaviti i posle 15. maja koji Palestinci zovu Nakba (katastrofa) jer je tog dana 1948. godine, odmah posle stvaranja Izraela, izbio rat u kome su stotine hiljada morale da napuste svoje domove na teritoriji današnjeg Izraela.

Palestinci protestuju zbog izraelske i egipatske decenijske blokade pojasa Gaze i za pravo na povratak palestinskih izbeglica.

Žrtve duž granice Izraela i Gaze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

XS
SM
MD
LG