Dostupni linkovi

Mrtvi i ranjeni na protestima Palestinaca


Žrtve duž granice Izraela i Gaze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Žrtve duž granice Izraela i Gaze

Najmanje 15 Palestinaca je ubijeno, a preko 700 ranjeno u sukobima sa izraelskim vojnicima duž granice Izraela i Gaze, prenosi Rojters navode palestinskog Ministarstva zdravlja.

Među stradalima je, kako navode palestinski zdravstveni zvaničnici, i 16-godišnji dečak.

Hiljade Palestinaca došlo je u petak na granicu pojasa Gaze i Izraela na protest nazvan "Marš povratka", koji će, kako je najavljeno, trajati šest nedelja, sa zahtevom da palestinskim izbeglicama bude dozvoljen povratak na teritorije koje sada pripadaju Izraelu.

Pre nego što je protest počeo, palestinski zvaničnici su rekli da je u izraelskoj tenkovskoj vatri ubijen 27-godišnji farmer Omar Samur, a da je još jedna osoba ranjena u blizini Han Junisa na jugu.

Svedoci kažu da su dvojica muškaraca sakupljali peršun u polju, kaže izveštač BBC-a u Gazi.

Portparol izraelske vojske je potvrdio incident i rekao da su tokom noći dve osobe prišle sigurnosnoj ogradi i počele da se sumnjivo ponašaju, te je na njih otvorena vatra.

Palestinci su postavili na desetine šatora na pet lokacija duž granice, a palestinski mediji javljaju da oko 7.000 ljudi protestuje duž granice, prenosi BBC.

Izraelske odbrambene snage su pak saopštil da je uz granicu oko 17.000 Palestinaca, raspoređenih na pet lokacija.

Dodaje se da su trupe "pucale prema glavnim podstrekačima" kako bi razbile nerede koji uključuju spaljivanje guma i bacanje Molotovljevih koktela i kamenja na ogradu.

Izraelska vojska je saopštila da je "formirala zatvorenu vojnu zonu" na području oko Gaze, navodeći zabrinutost za bezbednost i udvostručila je broj trupa u tom području.

Vojska strahuje da bi protest mogao da bude pokušaj masovnog narušavanja granice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG