Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Četiri Palestinca ubijena u protestu na granici Gaze


Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je večeras da su četiri Palestinca, uključujući jednog 15-godišnjaka, ubijena izraelskom vatrom tokom protesta kod granice pojasa Gaze i Izraela na kojem su učestvovale hiljade ljudi.

Demonstranti su palili automobilske gume i bacali kamenice, pokušavajući da pošalju zmajeve u bojama palestinske zastave sa zapaljivim bombama preko granice da upale izraelska polja, dok su izraelski vojnici ispaljivali bojevu municiju i gumene metke ne bih li ih rasterali. Na jednom zmaju je bio nacrtan kukasti krst.

Ministarstvo je saopštilo i da je najmanje 729 Palestinaca povredjeno, od čega je 156 ranjeno bojevom municijom.

Ovo je četvrti masovni protest u okviru demonstracija nazvanih "Marš povratka" protiv blokade Izraela i Egipta i za povratak palestinskih izbeglica na današnju izraelsku teritoriju.

Organizator protesta islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze najavio je da će se demonstrirati šest nedelja.

Današnjim incidentima broj poginulih Palestinaca od 30.marta, kada su protesti počeli, povećao se na 37, a broj ranjenih je veći od 1.500.

Jedan od demonstranata Ahmed Nasman izjavio je za AP da će demonstranti ostati kraj granice "dok ne povrate svoju zemlju", kako je rekao.

"Svaki dan ćemo doći da im se suprotstavimo novim načinom", izjavio je on, misleći na Izrael.

Većina Palestinaca se okupila oko pet protestnih šatora podignutih još krajem marta. Šatori su juče primaknuti granici Izraela.

Izraelski vojni avion je jutros uoči protesta bacio letke s upozorenjem Palestincima da se ne približavaju graničnoj ogradi jer tako dovode svoje živote u opasnost.

Izraelska vojska tvrdi da brani granicu Izraela i da vojnici, uključujući snajperiste, ciljaju samo "izgrednike".

Ona je takodje optužila Hamas da koristi masovne proteste kao pokriće za pokušaje terorističkih napada.

Izrael se od početka protesta suočio sa medjunarodnima kritikama. Organizacije za ljudska prava su označile nezakonitim instrukcije o otvaranju vatre na nenaoružene demonstrante.

Izaslanik Bele kuće Džejson Grinblat ocenio je na društvenim mrežama da Palestinci u Gazi imaju pravo da protestuju zbog teških humanitarnih uslova i da bi organizatori protesta trebao da se fokusraju na tu poruku i da ne stvaraju potencijal za više nasilja.

Masovne proteste su podstakli Hamas i manje palestinske organizacije ali takodje široko rasprostranjeno siromaštvo u pojasu Gaze i nezaposlenost koja je premašila 40 posto.

XS
SM
MD
LG