Dostupni linkovi

Članice EU usaglasile konačni tekst Sofijske deklaracije


Zemlje članice Evropske Unije usaglasile su konačni tekst Sofijske deklaracije.

Na sastanku koji je održan u četvrtak 19. aprila kasno popodne, 28 stalnih predstavnika pri Evropskoj uniji složili su se da u zajedničkoj deklaraciji spomenu i Solunski samit koji je 2003. godine zvanično potvrdio otvorena vrata EU za zemlje Zapadnog Balkana.

Ova referenca je veoma važna imajući u obzir da su svi prethodni nacrti imali jedino ”evropsku perspektivu” za region a ni u jednom slučaju nije bilo reči o evropskim integracijama, budući da ima zemalja članica koje ne žele da se u ovom trenutku obavezuju prijemom novih država.

Sofijska deklaracija, koja će formalno biti usvojena na samitu EU 17. maja biće zajednički dokument potpisan od strane svih članica EU. Ovaj naziv predstavlja veliki uspeh za bugarsko predsedavanje, budući da je postojala realna opasnost da se ne slože sve zemlje-članice sa sadržajem.

Osim upućivanja na Solunski samit koji je održan 2003. godine i koji unapređuje briselski narativ oko proširenja u tekstu, zajednička deklaracija nema značajnijeg političkog sadržaja. U 16 paragrafa dokumenta, uglavnom se radi o povezivanju, digitalnoj ekonomiji, omladini, strateškim komunikacijama ili cyber sigurnosti.

Samit u Sofiji biće prvi sastanak na nivou šefova i vlada EU članica sa njihovim zapadnobalkanskim kolegama nakon 15 godina, i predstavljaće vrhunac bugarskog predsedavanja Unijom.

Međutim, u nacrtu deklaracije, u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, zemlje Zapadnog Balkana se nazivaju “partnerima", a ne državama.

Solunska deklaracija, stara 15 godina, u tekstu koristi izraz “države Zapadnog Balkana”, ali kada je održan ovaj sastanak, Kosovo je bilo pod administracijom Ujedinjenih Nacija i Prištinu je tada predstavljao šef UNMIK-adok su u delegaciji bili predstavnici kosovke vlade, uključujući i tadašnjeg premijera.

Upravo učešće Kosova na samitu u Sofiji je kamen spoticanja za organizatora ovog susreta.

Španija je jedna od pet zemalja EU, koja ne priznaje kosovsku nezavisnost, stoga odbija da se Kosovo tretira ravnopravno sa ostalim zemljama regiona. Španski premijer Mariano Rajoy nagovestio je da bi mogao u potpunosti propustiti samit, kako ne bi bio za istim stolom ili na istoj “porodičnoj fotografiji” gde je i predstavnik Kosova.

Kako se saznaje, Rahoy će najverovatnije doći u Sofiju, dan pre, kako bi učetvovao na radnoj večeri gde će sa ostalim kolegama raspravljati o evropskim pitanjima, nevezanim za Zapadni Balkan, a da će sam samit preskočiti.

XS
SM
MD
LG