Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska traži jasnu osudu Šešeljevog ispada


Šešelj je simptom problema, a problem je stanje u Srbiji oko progona ratnih zločinaca i rješavanja sudbine nestalih u ratovima devedesetih, ocjenjuju u nevladinom sektoru

Hrvatska politika i stručnjaci upozoravaju da će biti potrebna jasna osuda postupaka Vojislava Šešelja, predsjednika Srpske radikalne stranke i poslanika u Parlamentu Srbije, od strane srpskih vlasti da bi se dijalog normalizirao. Kažu i kako relativiziranje njegovog ispada nije pravi korak na europskom putu Srbije.

Po ocjeni hrvatske politike i eksperata, „slučaj Šešelj“ samo je lakmus papir koji je pokazao koji je stvarni odnos vladajućih narodnjaka u Srbiji prema Hrvatskoj, prema važnosti dijaloga, ali i prema naslijeđu rata u Hrvatskoj.

Hrvatska želi nastavak dijaloga, ali izgleda da izjave srpskog državnog vrha - pogotovo predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića - nisu ono što se očekuje kako bi se taj dijalog moglo nastaviti, jer je izostala jasna osuda Šešeljevog čina, poruka je iz hrvatske Vlade.

„Očekujemo da nastavak dijaloga i odnosa sa Republikom Srbijom bude u kontekstu njihove osude ovoga ponašanja. Hrvatska je u srijedu otvorila ured Hrvatske gospodarske komore u Beogradu. To je bio jasan signal da želimo unapređenje odnosa, da želimo razvijati gospodarsku suradnju, raditi na dobrosusjedstvu i europskom putu, ali ovo su prethodna pitanja koja je nužno vrlo jasno osuditi“, kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Očekujemo da nastavak dijaloga i odnosa sa Republikom Srbijom bude u kontekstu njihove osude ovoga ponašanja: Andrej Plenković
Očekujemo da nastavak dijaloga i odnosa sa Republikom Srbijom bude u kontekstu njihove osude ovoga ponašanja: Andrej Plenković

Saborska zastupnica oporbenog Glasa Anka Mrak Taritaš, koja je bila u saborskom izaslanstvu u Beogradu, u izjavi medijima zamjera srpskim vlastima što su otezale sa reakcijom na Šešeljev ispad i što idu na relativizaciju, a ne na jasnu osudu:

„Naši domaćini su probali da to nekako prođe ispod radara ili da problem stave pod tepih. Međutim, nije se to desilo na ulici, nije netko od građana nešto dobacivao. On je zastupnik i trebalo je reagirati odmah, što oni nisu učinili. Gospodin Šešelj nije naš, već je srpski problem. Prema tome, ako oni žele ući u Europsku uniju moraju se tako i ponašati. Ovo je bila prilika da se tako postave, međutim oni su probali na uobičajeni način reći da smo svi isti. Nismo svi isti, niti smo bili svi isti. A ako želimo u budućnosti biti bar približno isti, onda se moraju u tom smislu dosta potruditi.“

Šešelj je simptom problema, a problem je stanje u Srbiji oko progona ratnih zločinaca i rješavanja sudbine nestalih u ratovima devedesetih, ocjenjuju u nevladinom sektoru.

„Problem kojeg je proizveo Šešelj naslanja se na nedostatak volje od strane i predsjednika Vučića i vlasti Republike Srbije da se ozbiljno pozabave kako rješavanjem sudbine nestalih, tako i povećanjem učinkovitosti istraga i suđenja za ratne zločine. Dakle, riječ je o jednoj gesti koja se naslanja na generalnu nevoljkost“, kaže za Radio Slobodna Europa voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič.

Oporbena saborska zastupnica i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova u Milanovićevoj vladi lijevog centra Vesna Pusić na svom je twitter profilu napisala – „Dokle će nam ratni zločinci ala Šešelj i njemu slični diktirati odnose Hrvatske i Srbije?! To nije EU, to nije ni Balkan; to je zadnja bijeda!“

Da je Šešelj briljantno iskoristio posjetu saborskog izaslanstva Beogradu za vlastitu promociju slaže se i bivša premijerka a Jadranka Kosor u izjavi za jednu privatnu televiziju, koja međutim upozorava da nije problem u njemu, već u Vučiću koji relativizira Šešeljev ispad i laže o navodnim incidentima koji su pratili njegov boravak u Hrvatskoj:

„Vučićev odnos prema Hrvatskoj je lažno prijateljski – tako mi se čini -a Hrvatska kao da nekada nema dovoljno snage staviti sve činjenice na stol, upravo kada se govori o Hrvatskoj kao članici Europske unije i Srbiji koja to želi sutra postati.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG