Dostupni linkovi

Hrvatska delegacija prekinula posetu Srbiji zbog Šešelja


Delegacija Hrvatskog sabora napušta Beograd
Delegacija Hrvatskog sabora napušta Beograd

Delegacija Hrvatskog sabora predvođena predsednikom Gordanom Jandrokovićem prekinula je zvaničnu posetu Srbiji posle incidenta koji je izazvao predsednik Srpske radikalne stranke i poslanik Vojislav Šešelj, koji je prošle sedmice osuđen za ratne zločine.

U zvaničnom saopštenju Hrvatskog sabora se kaže:

"Izaslanstvo Hrvatskoga sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem odlučilo je prekinuti službeni posjet Republici Srbiji nakon incidenta koji je izazvao predsjednik Srpske radikalne stranke i zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije Vojislav Šešelj".

"Šešelj je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem oskrnavio hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članovima hrvatskog izaslanstva uputio uvredljive poruke prolazeći pokraj njih", kaže se u saopštenju.

"Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet", naglašava se.

Hrvatska vlada osudila je "neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te vrijeđanje članova hrvatskog saborskog izaslanstva i drugog čovjeka republike Hrvatske Gordana Jandrokovića", kazala je Hini u glasnogovornica vlade Sunčana Glavak.

Predsednica parlamenta Srbije, Maja Gojković u međuvremenu je najoštrije je osudila "brutalni pokušaj" Vojislava Šešelja da ugrozi dostojanstvo Skupštine Srbije i izaslanstva Hrvatskog Sabora.

"Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Hrvatske, čija se izaslanstvo na čelu sa predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvom, povijesnom posjetu Srbiji, nedopustivo je i uvreda je i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva", istakla je Gojković u saopštenju.

Podsetimo, predsednik hrvatskoga Sabora Gordan Jandroković počeo je danas dvodnevnu službenu posetu Srbiji susretom sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Predsednik Srpske radikalne stranke i osuđenik za ratne zločine Vojislav Šešelj psovao je hrvatsku delegaciju koja boravi u poseti Srbiji i gazio je hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, saopštila je ta stranka.

"Šešelj je na ulazu u Narodnu Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio steg na beton, pokušao da iscepa zastavu, a onda su je on i poslanik Filip Stojanović gazili", navodi se.

Šešelj je nakon toga ušao u skupštinsko predvorje, gde se nalazila delegacija hrvatskog Sabora.

On im je, kako navode radikali, prišao i rekao da je "izgazio ustašku zastavu" i uputio psovke.

Srpska radikalna stranka (SRS) najavila je danas da će 6. maja održati miting u Hrtkovcima, mjestu u Vojvodini u kome je predsednik SRS-a Vojislava Šešelja prije 26 godina, prema pravosnažnoj presudi suda u Hagu, počinio ratni zločin.

"Na Đurđevdan, 6. maja u 11 časova Srpska radikalna stranka održaće veliki narodni miting u centru Hrtkovaca. Na mitingu će govoriti predsednik srpskih radikala dr Vojislav Šešelj. Vidimo se", napisala je na svom Twitter nalogu funkcionerka i poslanica SRS Vjerica Radeta.

Međunarodni sud u Hagu 11. aprila je pravosnažno osudio Šešelja na 10 godina zatvora zbog podstrekavanja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini 1992. godine.

Apelaciono veće sudskog Mehanizma zaključilo je da je Šešelj govorom, koji je u tom selu održao 6. maja 1992., podstakao progon, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca. Po pravosnažnoj presudi, Šešelj je tim govorom i "počinio" progon nad Hrvatima "kršenjem prava na bezbednost".

XS
SM
MD
LG