Dostupni linkovi

Mogerini: Makedonija da se fokusira na primenu usvojenih dokumenata


"Vi delite obavezu za budućnost vaših građana", poručila je u Sobranju šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.
"Vi delite obavezu za budućnost vaših građana", poručila je u Sobranju šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini (Federica Mogherini) rekla je u četvrtak u Sobranju Makedonije da je preporuka Evropske komisije rezultat napora makedonske Vlade, ali i saradnje opozicije.

U govoru pred makedonskim poslanicima, ona je pohvalila dosadašnje reforme, usvajanja zakona iz važnih oblasti, ali je istakla da je sada potrebno da se Makedonija fokusira na njihovu primenu.

Mogerini je izrazila zadovoljstvo zato što se najveća opoziciona stranka VMRO DPMNE vratila u Sobranje, posle četiri meseca bojkota zbog pritvaranja njenih poslanika koji su osumnjičeni za nasilje u aprilu 2017.

"Vi delite obavezu za budućnost vaših građana. Vlada ima odgovornost da otvori prostor za potpunu uključenost opozicije, a opozicija ima odgovornost da se uključi u reformski proces", rekla je ona.

Visoka predstavnica EU je istakla da se Makedonija vratila na put EU i da je to mesto na kojem zemlja treba da se nalazi.

"Kada se setim šta se dešavalo ovde, u Sobranju pre jednu godinu i šta se dešava sada, mogu da kažem da ste prešli dug put. Pozitivno je što ste se vratili na evropski put, prošli ste najgoru političku i institucionalnu krizu sa kojom ste se nekada suočili", rekla je Mogerini.

Čista preporuka Evropske komisije za početak pregovara sa EU je, kako je istakla, veliko dostignuće svih u zemlji i postignuta je, kako je rekla, zahvaljujući odlučnosti svakog građanina ove zemlje.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izrazila je uverenje da će pregovori sa Grčkom dovesti do rešenja za spor oko imena Makedonije, koje će zadovoljiti obe strane i biće osnova za objedinjenost evropskog kontinenta.

XS
SM
MD
LG