Dostupni linkovi

Policija neće prijaviti okupljanje HOS-a u Splitu?


Tabla pripadnika HOS-a u Jasenovcu koja je naknadno uklonjena
Tabla pripadnika HOS-a u Jasenovcu koja je naknadno uklonjena

Splitska policija kaže da nema namjeru prijavljivati skup održan 10. travnja na kojem se pozdravljalo ustaškim pozdravom „za dom spremni“, jer su ih prijavili i prošle godine, a sud ih je oslobodio. Eksperti upozoravaju da takve odluke donosi sud, a ne policija. Skup je naišao na osude u demokratskoj javnosti.

Splitski oporbeni socijaldemokrati oštro su osudili okupljanje četrdesetak veterana nekadašnje 9. bojne HOS-a „Rafael vitez Boban“ u Splitu na obljetnicu formiranja njihove postrojbe osnovane taman na obljetnicu proglašenja kvislinške NDH 1941. godine – 10. travnja. Na crnim odorama bile su ratne oznake HOS-a u čijem znaku je i ustaški pozdrav, a par navrata je uzvikivan pozdrav „za dom spremni“.

„Korištenje ustaškog pozdrava 'za dom spremni' na obilježavanju osnutka 9. bojne HOS-a u Splitu nije – kako kažu – 'domoljubni žargon' već izrugivanje sa hrvatskim Ustavom i s antifašističkom poviješću Splita. Ovakva situacija u Splitu, u kojem je bilo 12 i po tisuća partizana u gradu od 40 tisuća stanovnika, i samo nekoliko desetaka kvislinga bila bi smiješna da nije tragična. Hrvatska je uz Srbiju gotovo pa jedina država koja se iz pozicije pobjednika u Drugom svjetskom ratu gura u poziciju gubitnika“, kaže za Radio Slobodna Europa predsjednik splitskih socijaldemokrata Goran Kotur.

On upozorava da je puno veći problem od korištenja ustaškog pozdrava to što država ne reagira ili reagira na krivi način na to:

„Hrvatska će pokazati da poštuje vlastitu ustavnu odredbu da je utemeljena na antifašizmu samo ako se konačno zabrani korištenje simbola NDH – od pozdrava 'za dom spremni' do naziva 'Rafael vitez Boban'.“

Splitska policija je na naš upit ponovila da ne planira podnositi optužni prijedlog protiv njih, jer su ih – kažu – i lani prijavili, ali da ih je splitski Prekršajni sud oslobodio, jer da uzvikivanjem pozdrava „za dom spremni“ nije remećen javni red i mir. Naime, oni podsjećaju da su ovlašteni tužitelji po Prekršajnom zakonu i da uzimaju u obzir i postojeću sudsku praksu.

Odvjetnik sa sudačkim iskustvom Branko Šerić za RSE kaže kako je takav pristup nedopustiv, jer prekršajna ili kaznena djela nikada nisu potpuno identična, i da je tu policija preuzela posao koji spada isključivo u domenu pravosuđa:

"To bi značilo da je – ako je jednom oslobođen - netko doživotno ekskulpiran za neki prekršaj. Takav stav je apsolutno neprihvatljiv i ja ga osobno ne mogu podržati. Iz toga proizlazi da nije na policiji da odlučuje, nego na sudu, pa makar prekršajni sud opet donio istu odluku.“

Iako je ustaški pozdrav zabranjen, sudska je praksa različita – ponekad se njegovo korištenje kažnjava, ponekad ne - i nikako da se ujednači. I nedavne preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću podsjećaju da je taj pozdrav zabranjen, ali sugeriraju da bi trebalo napraviti iznimku kada se radi o komemoriranju poginulih pripadnika HOS-a. I splitski spomenik pored kojeg je održano ovo okupljanje posvećen je poginulim splitskim HOS-ovcima.

HOS je bila stranačka milicija Hrvatske stranke prava 1991-1992, kada je ukinuta, a oni koji su željeli mogli su preći u regularnu Hrvatsku vojsku, s tim da skinu oznake "za dom spremni“ sa rukava. Svi su skinuli, osim ovih u Splitu.

Glavni junak ovih redovitih godišnjih okupljanja HOS-ovaca u Splitu je umirovljeni pukovnik Marko Skejo, koji je u medijima postao poznat po svojim brčićima a la Hitler. Splitska novinarka Mašenjka Bačić kaže za RSE kako je Skejo poznat i kao enorman porezni dužnik, ali da mu to država voli oprostiti.

Skejo poznat i kao enorman porezni dužnik, ali da mu to država voli oprostiti: Mašenjka Bačić
Skejo poznat i kao enorman porezni dužnik, ali da mu to država voli oprostiti: Mašenjka Bačić

„Godine 2012. gospodin Skejo nalazi se na sedmom mjestu poreznih dužnika sa zavidnih 11,8 milijuna kuna (1,6 milijuna eura) državi. Njegove tvrtke su u 2015. godini državi i različitim tijelima javne vlasti dugovale više od 5,5 milijuna kuna. Zanimljivo je da je većina tih dugova otpisana kada su tvrtke išle u predstečajnu nagodbu, no to nije spriječilo ovu vladu da mu da još dvije koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina“, kazala je Bačić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG