Dostupni linkovi

Kina demantuje da je Si Đinping pružio ruku Vašingtonu


Veće otvaranje Kine nema veze sa sporom sa SAD: Si Đinping
Veće otvaranje Kine nema veze sa sporom sa SAD: Si Đinping

Kineska vlada demantovala je danas da su obećanja predsednika Si Djinpinga o merama za otvaranje kineskog tržišta ukazivale na spremnost za rešenje spora o tarifama s Vašingtonom, navodeći da su pregovori s SAD nemogući u uslovima "jednostrane prinude".

Portparol kineskog Ministarstva trgovine Gao Feng rekao je da vlada američkog predsednika Donalda Trampa nije pokazala nikakvu iskrenost, prenosi zvanična novinska agencija Sinhua.

Portparol je rekao da dve strane tek treba da počnu pregovore.

Gao je demantovao da je Si u govoru u utorak kada je najavio smanjenje uvozne tarife na automobile, smanjenje restrikcija na strano vlasništvo u kineskoj automobilskoj industriji i druge promene u cilju otvarana tržišta, pružio ruku Vašingtonu.

Neki ekonomisti su ocenili da je pozitivan ton u Sijevom govoru mogao da predstavlja osnovu za pregovore s Vašingtonom.

"Najava mera o većem otvaranju Kine predstavlja ključnu odluku da se otvori prema spolja i nema nikakve veze sa kinesko-američkim trgovinskim sporovima", rekao je Gao.

On je ponovio kinesku kritiku Trampu i rekao da je američki predsednik neprimereno reagovao kada je odgovorio na protest Pekinga oko njegovog plana da podigne tarife na kineske proizvode vredne 50 milijardi dolara najavom tarifa na proizvode za dodatnih 100 milijardi dolara.

"Pod jednostranom prisilom nemoguće je za kinesku stranu da vodi bilo kakve pregovore", rekao je Gao.

XS
SM
MD
LG