Dostupni linkovi

Trump: Mi smo već izgubili trgovinski rat


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da su Sjedinjene države već izgubile svaki trgovinski rat, dok je branio svoj prijedlog novih tarifa za kinesku robu, uz poruku da taj potez može uzrokovati "malo bola" ali da će dugoročno biti bolje za SAD, prenosi Reuters.

"Mi smo već izgubili trgovinski rat. Mi nemamo trgovinski rat, mi smo igubili trgovinski rat" rekao je Trump u jednom radio intervju za njujoršku radio stanicu WABC.

"Ja ne kažem da neće biti malo bola, ali tržište je krenulo na gore do 40 posto, 42 posto, tako da ćemo možda izgubiti nešto malo. Ali ćemo imati mnogo snažniju zemlju kada završimo" kaže Trump.

"Tako možda ćemo dobiti udarac i znate šta, na kraju ćemo izaći mnogo snažniji iz toga", ustvrdio je američki predsjednik.

Trumpova odluka da započene trgovinski rat sa Kinom ali i ostalima izazvala je negativne reakcije i brojna upozorenja stručanjaka, na koja se američki predsjednik ne osvrće.

Američki predsjednik Donald Trump naložio je predstavniku za trgovinu SAD da razmotri dodatnih 100 milijardi dolara tarifa na kineske proizvode.

Potez američkog predsjednika uslijedio je nakon što je Kina objavila listu proizvoda iz SAD, u vrijednosti od 50 milijardi dolara, za koje će biti uvećane takse, uključujući soju, automobile i hemijske proizvode, kao odgovor na američke tarife.

XS
SM
MD
LG