Dostupni linkovi

Julija Skripalj odbila pomoć ruske ambasade


Julija Skripalj
Julija Skripalj

Julija Skripalj, kćer otrovanog bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja, odbila je pomoć ruske ambasade u Velikoj Britaniji, kako je saopštila "u ovom trenutku".

Ova 33-godišnjakinja koja je iz bolnice otpuštena u ponedjeljak, rekla je da je njen otac "još ozbiljno bolestan".

U saopštenju koje je izdala putem policije, ona je rekla da se još ne osjeća dovoljno snažnom za cijeli medijski intervju, ali da "niko ne govori u moje ime ili u ime moga oca".

Skripalji su pronađeni u nesvijesti na klupi u parku u engleskom gradu Solsberiju 4. marta.

Julija i njen 66-godišnji otac koji je nekada bio dupli agent i koji je i dalje u Okružnoj bolnici u Solsberiju, bili su izloženi nervnom agensu novičok, koji je proizveden u vojnim laboratorijama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza prije više do 30 godina.

Britanija je za napad optužila Rusiju, a sa njom su se solidarisali i SAD, EU i NATO, što je izazvalo diplomatske reperkusije i međusobno protjerivanje diplomata. Rusija negira da stoji iza napada.

U saopštenju objavljenom u srijedu, Julija Skripalj je rekla da se našla "u potpuno drugačijm životu od onoga koji je napustila prije više od mjesec dana".

Julija je odvedena na sigurnu lokaciju, a u saopštenju je još dodala: "Imam na raspolaganju posebno utrenirane policajce, koji mi pomažu i brinu se o meni i koji mi objašnjavaju istražni postupak koji je započet".

Takođe je rekla da ima pristup prijateljima i porodici te da je imala specifične kontakte sa ruskom ambasadom koja joj je, kako je navela, "ljubazno ponudila njihovu pomoć na bilo koji način".

"U ovom trenutku ne želim za sebe nikakvu vrstu njihovih usluga, ali, ako se predomislim, znam kako da ih kontaktiram", poručila je Julija Skripalj zvaničnicima svoje domovine.

XS
SM
MD
LG