Dostupni linkovi

Rusija osudila incident na Kosovu


Rusko ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi
Rusko ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je u utorak da osuđuje incident na Kosovu, prenosi TASS.

Priština, Evropska unija i SAD su odlučne da grubo suzbiju svaki pokušaj kosovskih Srba da zaštite svoje legitmne interese, saopštilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova povodom hapšenja i protjerivanja direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića u ponedjeljak.

"Zaključak koji se nameće sam od sebe je ovaj: Priština, Evropska unija i SAD nemaju namjeru da uzmu u obzir prava i interese Srba i odlučni su da grubo suzbiju svaki pokušaj zaštite njihovih legitimnih interesa" navedeno je u saopštenju.

"Ogoljeno je jasno da Kosovari slijede savjete svojih američkih i EU pokrovitelja ,koji gaze međunarodno pravo i djeluju na arbitrarnoj bazi" saopštilo je rusko ministarstvo.

Nakon što su vlasti Kosova u ponedjeljak privele a potom i protjerale Marka Đurića, šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, koji je prema tvrdnjama Prištine ušao nelegalno na teritoriju Kosova, uslijedile su burne reakcije Beograda i izlazak iz Vlade Kosova poslanika Srpske liste i najava formiranja Zajednice opština na sjeveru Kosova.

Šefica diplomatije EU i potpredsjednica EK Federica Mogherini zbog ove situacije popodne dolazi u Beograd.

XS
SM
MD
LG