Dostupni linkovi

Dodik širi vozni park


Broj vozila u Dodikovom kabinetu će se povećati na 19
Broj vozila u Dodikovom kabinetu će se povećati na 19

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik namjerava obogatiti vozni park u ovoj godini. Već u aprilu planira da kupi dva nova automobila čime će se njihov broj u kabinetu predsjednika povećati na 19.

Služba predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika raspisala je tender za nabavku dva nova službena automobila za što se namjerava izdvojiti oko 95 hiljada KM (oko 49 hiljada evra), što je 115 prosječnih plata u ovom bh. entitetu isplaćenih u januaru.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u januaru iznosila je 825 KM (423 evra).

U tenderskoj dokumentaciji stoji da nove crne metalik limuzine, između ostalog, moraju da imaju motor jačine 150 konjskih snaga, automatski trozonski klima uređaj sa dodatnim kontrolama za klimu, sistem vazdušnih zavjesa za putnike, putni računar i prednja sjedišta podesiva po visini i sa podešavanjem za lumbalni dio leđa.

Predsjednička služba je ponuđačima ostavila rok za dostavljanje ponuda do 16. aprila.

Kupovinom ovih limuzina predsjednički vozni park će se povećati na 19 automobila, koliki je i broj Dodikovih savjetnika.

Predsjednik UG Restart Stefan Blagić smatra da je ovo ipak previše s obzirom na ukupno stanje u društvu.

„Zaista jeste previše 19 automobila, a pogotovo ako se uporede kabineti predsjednika država u regionu. Oni nemaju toliko automobila, ali s druge strane smatram da je pritisak javnosti urodio plodom jer se ne kupuju više automobili od 115 hiljada KM, kao što je to do sada bio slučaj. Tako da ovo pokazuje da pritisak javnosti može da urodi plodom, pa se i vlasti mogu natjerati da rade više u interesu naroda nego što su radili“, kazao je Blagić

UG Restart prošle godine je pokrenulo akciju smanjenja izdataka za kupovinu službenih autombila tražeći da se ograniče sredstva za kupovinu automobila do 50. hiljada KM (oko 25.500 evra).

Blagić podsjeća da će zahvaljujući ovoj akciji dio sredstava biti uplaćen i u humanitrane svrhe za liječenje bolesne djece.

Služba predsjednika RS, od 2007. do kraja 2017. godine, prema pisanju poslovnog portala Capital.ba nabavila je 24 automobila što je koštalo poreske obveznike 1.715.290 KM (oko 880.000 evra).

Urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić kaže da se uglavnom radi o luksuznim automobilima.

„Kupljeno je deset automobila VW Passat, četiri Audija A6, jedan Audi A8, jedan Mercedes, četiri VW Golfa i četiri vozila VW Polo. Od ovog broja vozila, 17 se koristi, šest je prodato i jedan automobil je rashodovan. Ovo su podaci Službe predsjednika dostavljeni nedavno na poslaničko pitanje u Narodnoj skupštini RS“, rekao je Vukelić.

Građane Republike Srpske vozni park predsjednika će koštati u 2018 godini još 300 hiljada KM (oko 154.000 evra). Prema planu nabavki Službe predsjednika za troškove servisiranja i održavanja vozila izdvojiće se 110.000 KM, a za gorivo 190.000 KM.

Predsjednik RS ima veći budžet nego sva tri člana predsjedništva BiH zajedno: Svetlana Cenić
Predsjednik RS ima veći budžet nego sva tri člana predsjedništva BiH zajedno: Svetlana Cenić

Ekonomistica Svetlana Cenić kaže da je očigledno da kabinet predsjednika RS ne pogađa ekonomska kriza kao građane.

"Što se tiče kupovine kola, helikoptera može mu se. Izgleda da se svakom članu SNSD-a iz javnih sredstava mora kupiti automobil, a kako građani žive najbolje oni znaju", objašnjava Cenić.

Prema riječima Cenić u vrijeme kada je bila ministrica finansija RS, u vladi Pere Bukejlovića, budžet predsjednika bio je pet puta manji nego danas, a i vozni park je, kaže, bio neuporediv.

"U moje vrijeme bio je jedan automobil za pratnju, jedna u kojima se predsjednik vozio i nisam sigurna da li je bio još jedan. Podsjećam i da je tada na svaki pomen nabavke bilo čega Dodikova stranka SNSD tada organizovala proteste na ulicama Banja Luke. Tako da se sve to ne može porediti, ni broj automobila, ni broj savjetnika, a ni budžet. Pa predsjednik RS ima veći budžet nego sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine zajedno. Dalje od toga ne treba ništa reći", istakla je Cenić.

Tri člana Predsjedništva BiH koštaju poreske obveznike oko 7,5 miliona KM (3,646 miliona evra) dok jepredsjednik RS prošle godine potrošio 10,7 miliona KM (oko 5,5 miliona evra). Isti iznos mu je na raspolaganju i ove godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG