Dostupni linkovi

EU traži odgovore od Facebooka, Zuckeberg odbio britanski parlament


Christopher Wylie, zviždač Cambridge Analytice, svjedoči danas u britanskom parlamentu
Christopher Wylie, zviždač Cambridge Analytice, svjedoči danas u britanskom parlamentu

Evropska komisija zatržila je od Facebooka da u roku od dvije sedmice odgovori na pitanja pokrenuta skandalom s firmom Cambridge Analytica, uključujući na pitanje da li su lični podaci Evropljana bili korišćeni.

Prethodno je američki regulator je saopštio da pokreću istragu u praksi korišćenja privatnih podataka ove kompanije.

Istovremeno danas pred britanskim poslanicima svjedoči zviždač Cambridge Analyitice Christopher Wylie, koji govori o tome da li je ova kompanija sa podacima koje se davali opciji za izlazak Britanije iz EU, mogla uticati na odluku o Brexitu.

Evropska komisija je takođe zatražila od američke društvene mreže da ih obavijeste o mjerama predviđenim da se izbjegne mogućnost ponavljanja takvog slučaja, navodi se u dopisu koji je u ponedjeljak poslala komesarka zadužena za pravosuđe Vera Jurova.

"Da li su podaci građana Evropske unije bili pogođeni nedavnim skandalom" jedno je od pitanja koje je Jurova poslala glavnoj operativnoj direktorici Facebooka Sheryl Sandberg, navodi Reuters.

"U tom slučaju kako ste namjeravali da obavijestite vlasti i korisnike o tome", takođe je jedno od pitanja. Jurova je rekla da saoptenja Facebooka do sada nijesu odgovorila na mnoga važna pirtanja.

"Ovo je naraočito razoravajuće iamjući u vidu naše napore da gradimo odnose zasnovane na povjerenju u vas i vaše kolege...to povjerenje je sada uništeno poručila je Jurova.

Uprkos upućenim izvinjenjima Facebooka ta društvena mreža nije uspjela da zaustavi opšti utisak da su podaci njegovih korisnika nedovoljno zaštićeni, što je postalo očigledno otkrićem o upotrebi podataka više 50 miliona korisnika Facebooka za političke svrhe od strane Cembridge Analytica.

Zbog nedavnih otkrića o upotrebi podataka korisnika Facebooka lideri evropske dvadesetosmorice su razgovarale o tome u Briselu.

"Društvene mreže i digitalne platforme treba da garantuju transparentnu praksu i potpunu zaštitu privatnog života i ličnih podataka građana", navedeno je u zaključcima tog prošlosemičnog skupa.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je pozvao vlasnika Facebooka Marka Zakerberga da dođe i da evropskim poslanicima objasni šta se desilo.

No na istovjerni prethodno upućeni poziv iz Britanije Facebook kompanija je u utorak saopštila da Zuckerberg neće otići da odgovara pred britanskim poslanicima, već da će u ime ove društvene mreže na pitanja parlamentaraca odgovarati drugi visoki zvaničnici te kompanije.

Zuckeberg će u London poslati glavnog direktora za tehnologije, Mikea Schroepfera i glavnog stručnajka za proizvode, Chrisa Coxa koji će se pojaviti pred Komitetom za digitalnu kulturu, medije i sport britanskog parlamenta.

Akcije Facebooka su pale za više od 5 posto u ponedjeljak, nakon što je objavljno da je američki regulator za zaštitu konzumenta počeo da vodi istragu o tome kako je ova društvena mreža dozvolila da Cambridge Analytica uzme podatke 50 miliona njihovih korisnika.

U posljednjih 10 dana Facebook je izgubio 100 milijardi dolara svoje tržišne vrijednosti.

XS
SM
MD
LG