Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ko je žrtva Facebooka?


Facebook je izgubio 60 milijardi dolara

Priredila: Ajla Obradović

Facebook je izgubio 60 milijardi dolara, a dionice su nastavile padati i danas, zbog skandala oko nelegalnog korištenja podataka 50 miliona korisnika te društvene mreže.

Kompanija Cambridge Analityca je, pomoću aplikacije, nelegalno izvlačila podatke korisnika ove društvene mreže, a firma je navodno sarađivala sa izbornim timom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Donalda Trumpa, i koristila te podatke kako bi uticala na američke glasače.

Aplikaciju na osnovu koje su iz Cambridge Analityca uzeli privatne podatke od preko 50 miliona Facebook korisnika, kreirao je britanski istraživač sa Univerziteta Kembridž Aleksandr Kogan za koga tvrde da ima veze sa Rusijom.

Prema navodima Facebooka, otprilike 270.000 ljudi preuzelo je ovu aplikaciju. Naime, kada korisnik preuzme aplikaciju, ona omogućava uvid ne samo u podatke tog korisnika, nego i podatke svih njegovih prijatelja. Aleksandr Kogan, priznao je da je izvlačio lične podatke 30 miliona korisnika Facebooka putem aplikacije koju je razvio, piše Guardian. On je, zatim, proslijedio podatke firmi Cambridge Analityca, koji su ga uvjeravali da je to legalno.

Britanski i Evropski parlament pozvali su Marka Zuckerberga da svjedoči
Britanski i Evropski parlament pozvali su Marka Zuckerberga da svjedoči

Kogan je za BBC rekao kako je nepravedno optužen za skandal i kako ga i Facebook i Cambridge Analityca koriste kao žrtveno jagnje. Naglasio je i kako je kompanija pozvala njega, te kako su oni napisali uslove korištenja aplikacije za korisnike. Objašnjeno mu je da će se podaci koristiti za ciljanje potencijalnih kupaca na Facebooku.

Britanski i Evropski parlament pozvali su Marka Zuckerberga da svjedoči. Zuckerberg nije bio prisutan na sastanku zaposlenika Facebooka o ovoj krizi u kalifornijskom sjedištu kompanije. Zaposlenicima se jutros obratio jedan od vodećih advokata kompanije. Glasnogovornik Facebooka istakao je da su Zuckerberg i njegov zamjenik bili prezauzeti da im se obrate.

Prema dekretu iz 2011. godine, Facebook mora obavijestiti korisnike i dobiti njihovu dozvolu prije nego što se njihovi podaci podijele izvan postavki privatnosti koje su korisnici postavili, navodi Washington Post. Facebook je dodao da su "ogorčeni što su prevareni" od strane kompanije Cambridge Analytica, gdje podvlače da su oni žrtva u svemu ovome, dodaje BBC. Facebook je tražio od britanskog Guardiana da ne koriste termin "proboj podataka", nego "zloupotreba podataka".

U četvrtak, 22. marta, Facebook će poslati predstavnike u Washington da odgovore Kongresu. To izgleda kao prvi korak u nečemu što izgleda kao svjetska turneja u objašnjavanju istražiteljima kako se uopće ovakvo nešto moglo desiti, navodi BBC.

Kako je Facebook izgubio preko 60 milijardi dolara otkako su se pojavile ove informacije, investitori su zabrinuti da će ovo ozbiljno narušiti ugled kompanije i da će se oglašivači povući. Širi uticaj ogleda se u tome da se era samoregulacije tehnoloških kompanija bliži svom kraju, piše BBC.

Uključila se i američka Federalna komisija za trgovinu, čiji zadatak je da štiti američke potrošače. Prema neimenovanom izvoru, oni istražuju da li je Facebook prekršio pravila o privatnosti.

Suspendovani izvršni direktor kompanije Cambridge Analytica, Alexander Nix, izjavio je, u tajno snimljenoj video emisiji, da je njegova online kompanija za politički konsalting smještena u Velikoj Britaniji, odigrala odlučnu ulogu u pobjedi američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Njegovi komentari, koji ne mogu biti potvrđeni, predstavljaju potencijalno veći problem za Facebook. Nix je suspendovan, nakon što je uhvaćen kamerom britanske televizije Channel 4 kako govori o tome da koriste podmićivanje i prostitutke kako bi uhvatili političare u klopku. ​Cambridge Analityca poriče korištenje podataka u svrhu predsjedničke kampanje Donalda Trumpa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG