Dostupni linkovi

Pućdemon uhapšen u Nemačkoj, u Barseloni protesti


Nemačka policija potvrdila je da je u nedelju uhapsila bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Pućdemona, prenosi Rojters.

Nemačka policija zadržala je Pućdemona kada je automobilom prelazio iz Danske u Nemačku, rekao je njegov advokat za špansku novinsku agenciji EFE.

Nekoliko sati nakon vesti o hapšenju bivšeg katalonskog lidera, hiljade Katalonaca okupilo se u centru Barselone na protestu protiv hapšenja Pućdemona.

Španska obaveštajna služba i policija sarađivale su sa nemačkom policijom na hapšenju Pućdemona, saopštili su u nedelju zvaničnici. Nacionalni obaveštajni centar u Španiji i policijski agenti pomogli su nemačkim kolegama da uhapse Pućdemona, rekao je neimenovani španski policijski zvaničnik.

Španske vlasti su Pućdemona optužile za pobunu, zbog neuspelog pokušaja proglašenja nezavisnosti Katalonije u oktobru, kada je organizovan referendum o otcepljenju.

Suočen sa pretnjom hapšenja po međunarodnom nalogu izdatom u Španiji, Pućdemon je u subotu napustio Finsku i otputovao za Belgiju. Finska policija je ranije saopštila da je primila nalog za hapšenje i da će započeti normalnu ekstradicionu proceduru čim locira Pućdemona, za koga se tada verovalo da se nalazi u Finskoj.

Španski sud je u petak izdao poternice za šest zvaničnika katalonskih separatista, među kojima je i Pućdemon.

Pet katalonskih političara, uključujući Pućdemona, pobeglo je u Brisel krajem oktobra, posle neuspelog pokušaja proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Sudija Vrhovnog suda koji vodi slučaj pokušaja secesije Katalonije, odlučio je da ponovo aktivira evropski nalog za hapšenje Pućdemona i još pet bivših ministara koji se nalaze u izgnanstvu u Belgiji.

Prema španskom zakonu, za pobunu je predviđena kazna do 25 godina zatvora.

Nakon što je 27. oktobra 2017. godine u katalonskom parlamentu izglasano uspostavljanje nezavisne republike Katalonije, španska vlada je preuzela direktno upravljanje ovom pokrajinom.

Pućdemon je zatim otišao u Belgiju gde živi i vodi međunarodonu kampanju. Od tada je boravio u Danskoj, Švajcarskoj i Finskoj.

U međuvremenu, predsednik katalonskog parlamenta Rođer Torent je otkazao glasanje za predsednika Katalonije.

Torent je doneo takvu odluku zbog toga što Žordi Turul, čije je prisustvo obavezno, jer je jedan od kandidata za predsednika Katalonije, nije mogao da prisustvuje sednici.

Turul se nalazi u predistražnom zatvoru, a katalonski parlament ima rok od dva meseca da izabere predsednika i formira regionalnu vladu. Ukoliko rok ne bude ispoštovan, održaće se novi izbori.

XS
SM
MD
LG