Dostupni linkovi

Dimitrov: Složeno ime Makedonije u jednoj reči nije rešenje


Šefovi diplomatija Grčke i Makedoije Nikos Kocijac i Nikola Dimitrov
Šefovi diplomatija Grčke i Makedoije Nikos Kocijac i Nikola Dimitrov

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov odbacio je danas mogućnost da rešenje spora sa Grčkom oko imena bude spojeno dvosložno ime Makedonije sa odrednicom na makedonskom jeziku, bez prevoda. Naime, kao opcija se pominjala “GornjaMakedonija”, kao jedna reč.

"Sadašnja referenca BJRM sadrži ime Republika Makedonija i to prevedeno na šest zvaniničnih jezika u UN. Teško je da kažem mom narodu da je složeno ime sa nekakvom odrednicom u jednoj reči dobro rešenje", rekao je Dimitrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom grčke diplomatije Nikosom Kocijasom.

Šef makedonske diplomatije je rekao da ima mnogo argumenata zbog čega to nije dobar pravac.

"Važna je distinkcija (između imena države Makedonije i grčke oblasti Makedonija), za koju pokušavamo da bude dostojanstvena i da izađemo uzdignutih glava", rekao je on.

Šef makedonske diplomatije je ocenio da su današnji razgovori sa Kocijasom u Skoplju bili dobri.

"Zajednički interes je da se pronađe rešenje ovog dugogodišnjeg problema. Pitanje traje dugo, pokušavamo da gradimo poverenje i uklonimo predrasude koje i dalje postoje. Sa druge strane postoji želja da razgovaramo i pronađemo rešenje", rekao je Dimitrov.

Kocijas je istakao da su predloženi nacrti sporazuma dokumenta koja ne treba da otežaju pregovarački proces.

"Na kraju treba da dobijemo jedan tekst koji će posrednik UN Metju Nimic pretočiti u dogovor i dostaviti ga SB UN, kao potvrdu da je problem rešen”, rekao je Kocijas.

Prema njegovim rečima, Grčka želi časno, pravedno i tačno rešenje.

"Tražimo da se između različitih rešenja koja imamo nađe rešenje koje će integrisati sve što je za dve strane značajno... Tražimo rešenje koje će zadovoljiti obe strane, ne govorim o ekstremistima u dve zemlje, već o onima koji razmišljaju o zajedničkoj budućnosti", dodao je Kocijas.

Nakon razgovora u Skoplju, Dimitrov i Kocijas će se narednog petka u Beču sastati sa posrednikom UN Metjuom Nimicom.

"Gornja Makedonija" je magična formula koja bi nakon 27 godina mogla da reši spor Atine s Makedonijom zbog njenog naziva, pisao je juče Dojče vele uoči posete šefa grčke diplomatije Skoplju.

DW navodi da grčki mediji izveštavaju da se očekuje da će se Kocijas u Skoplju založiti za "Gornja Makedonija" kao kompromisno rešenje ali da grčka strana ne želi da se ime prevodi.

XS
SM
MD
LG