Dostupni linkovi

Podaci korisnika Facebooka za političke svrhe?


Cambridge Analytica pod istragom zbog Facebooka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Priredila: Una Čilić

Izvršni direktor Cambridge Analytica Alexander Nix smijenjen je u utorak nakon što se ova kompanija našla u centru kontroverzi o povredi podataka korisnika društvene mreže Facebook.

Observer i New York Times su 18. marta objavili da je ova britanska analitička kompanija početkom 2014. godine koristila privatne podatke Facebook korisnika i kako je, navodno, sarađivala sa izbornim timom Donalda Trumpa i koristila te podatke kako bi se uticalo na američke glasače.

Prema pisanjima ovih medija, a na osnovu svjedočenja zviždača Christophera Wyliea koji je otkrio ovakav način poslovanja kompanije, iz Cambridge Analytics su početkom 2014. preuzeli podatke sa 50 miliona Facebook profila i tako obmanuli Facebook, a i njihove korisnike.

Kompanija je, početkom 2014. godine koristila bez odobrenja lične informacije korisnika Facebooka kako bi napravila sistem koji bi mogao da cilja američke glasače personalizovanim političkim marketingom.

Dva dana nakon što je to otkriveno, iz Facebooka su se oglasili sa saopštenjem u kojem navode kako su unajmili kompaniju Stroz Friedberg specijalizovanu za digitalnu forenziku kako bi ispitali ove tvrdnje. Na zahtjev kancelarije britanskog povjerenika za informacije koji provodi zvaničnu istragu, Facebookova interna istraga je stopirana.

"Ostajemo posvećeni provođenju naših pravila kako bismo zaštitili informacije ljudi. Također, želimo naglasiti da kada programeri izrade aplikaciju koja traži određene informacije od ljudi, mi provodimo opširnu istragu kako bismo identificirali moguće kršenje pravila", navodi se u saopštenju Facebooka.

Informacijska dominacija

Ovo otkriće pokrenulo je lavinu optužbi zbog korištenja ličnih podataka uzetih sa društvenih mreža za potrebe Cambridge Analyticsa.

Cambridge Analytica je privatna britanska kompanija koja nije zvanično nije dio Cambridge univerziteta. Njen vlasnik Alexander Nix također je osnivač SCL Group, kompanije iz koje je i proizašla Cambridge Analytica 2013. godine nakon što su dobili donaciju u vrijednosti od 15 miliona od američkog republikanskog donatora Roberta Mercera.

Christopher Wylie koji je i sam radio za ovu kompaniju, za Observer je ispričao kako je u to vrijeme kompanija pod nazivom SCL Group počela da sarađuje sa Steve Bannonom, nekadašnjim urednikom Breitbart-a i u to vrijeme budućim (sada već bivšim) Trumpovim savjetnikom, te kako je upravo Bannon predložio promjenu imena u Cambridge Analytica.

"Morate da razumijete da je sve ovo bazirano na ideji informacijske dominacije, odnosno ideje da ukoliko možeš da uhvatiš svaki kanal informacija oko neke osobe i ubaciš sadržaj koji ti hoćeš u te kanale, onda možeš da promjeniš percepciju te osobe," pojasnio je Wylie za NBC.

Izvršni direktor Cambridge Analytica Alexander Nix također je osnivač SCL Group, kompanije iz koje je i proizašla Cambridge Analytica
Izvršni direktor Cambridge Analytica Alexander Nix također je osnivač SCL Group, kompanije iz koje je i proizašla Cambridge Analytica

Aplikaciju na osnovu koje su iz Cambridge Analitica uzeli privatne podake sa više od 50 miliona Facebook profila, kreirao je britanski akademik Alexandr Kogan za kojeg se tvrdi da ima veze sa Rusijom. Aplikacija pod nazivom thisisyourdigitallife, a koja je bila označena kao "istraživačka aplikacija koju koriste psiholozi", nudila je predviđanja na osnovu ličnih preferencija korisnika.

Prema navodima Facebooka, otprilike 270.000 ljudi preuzelo je ovu aplikaciju. Kako Wylie pojašnjava, kada korisnik preuzme aplikaciju, ona omogućava uvid ne samo u podatke tog korisnika, nego i podatke svih njegovih prijatelja.

"Mislim da je važno za ljude da razumiju da je ova kompanija zloupotrijebila podatke skoro 50 miliona Facebook korisnika. Oni su zloupotrijebili te podatke. Te podatke su onda obrađivali psiholozi koji su se kretali između Londona i Rusije i koji su također radili na ruskim projektima u kojima je kompanija koristila ove podatke," rekao je Wylie.

Istrage su u toku

Britanska povjerenica za medije Elisabeth Denham rekla je kako koristi sve zakonske mehanizme kako bi istražila navode o korištenju privatnih podataka miliona korisnika. Denham je za AP izjavila kako se primarna optužba odnosi na to da su iz Cambridge Analytica koristili neautorizovane metode kako bi prikupili podatke.

I zvaničnici Evropske unije najavili su da će pokrenuti istragu. Bivši belgijski premijer i Brexit koordinator Guy Verhofstadt napisao je na Twitteru: "Kada će Mark Zuckenberg objasniti šta se desilo sa našim podacima? Ovakvo preuzimanje podataka je apsolutni skandal."

Facebook koji se, još od ranije suočava sa kriticizmom, izgubio je više od 35 milijardi ukupne vrijednosti od kada je objavljeno da su nelegalno preuzeti podaci sa profila njihovih korisnika korišteni kako bi potpomogli pobjedu Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Slučaj je dobio na još većem značaju nakon što je izvršni direktor kompanije Alexander Nix uhvaćen kamerom Channel 4 kako govori o tome da koriste podmićivanje i prostitutke kako bi uhvatili političare u klopku. ​

Izvor: Reuters, New York Times, Observer, Channel 4 News UK, AP, Facebook

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG