Dostupni linkovi

Da li je Facebook zloupotrebio podatke?


Sedište Cambridge Analytica u Londonu
Sedište Cambridge Analytica u Londonu

Britanska internet analitička kompanija Cambridge Analytics našla se u centru pažnje nakon što su Observer i New York Times objavili kako je ta kompanija koristila privatne podatke Facebook korisnika početkom 2014. godine i kako su navodno sarađivali sa izbornim timom Donalda Trumpa i koristili te podatke kako bi uticali na američke glasače.

Prema pisanjima ovih medija, a na osnovu svedočenja uzbunjivača Kristofera Vilija (Christophera Wyliea) koji je otkrio ovakav način poslovanja kompanije, iz Cambridge Analytics su početkom 2014. preuzeli podatke sa 50 miliona Facebook profila i tako obmanuli Facebook i njihove korisnike.

Kompanija je početkom 2014. godine bez odobrenja koristila lične informacije korisnika Facebooka kako bi napravila sistem koji bi mogao da cilja na američke glasače personalizovanim političkim marketingom.

Dva dana nakon što je to otkriveno, iz Facebooka su se oglasili saopštenjem u kojem navode kako su iznajmili kompaniju Stroz Friedberg, specijalizovanu za digitalnu forenziku, kako bi ispitali ove tvrdnje. Na zahtev kancelarije britanskog poverenika za informacije koji sprovodi zvaničnu istragu, Facebookova interna istraga je stopirana.

"Ostajemo posvećeni sprovođenju naših pravila kako bismo zaštitili informacije ljudi. Takođe, želimo naglasiti da kada programeri naprave aplikaciju koja traži određene informacije od ljudi, mi sprovodimo opširnu istragu kako bismo identifikovali moguće kršenje pravila", navodi se u saopštenju Facebooka.

Ko stoji iza Cambridge Analyticsa?

Ovo otkriće pokrenulo je lavinu optužbi zbog korišćenja ličnih podataka preuzetih sa društvenih mreža za potrebe Cambridge Analyticsa.

Cambridge Analytica je privatna britanska kompanija koja nije povezana sa Univerzitetom Cambridge. Njen osnivač i izvršni direktor Aleksander Niks (Alexander Nix) takođe je osnivač SCL Group, kompanije iz koje je i proizašla Cambridge Analytica 2013. godine nakon što su dobili donaciju u vrednosti od 15 miliona od američkog republikanskog donatora Roberta Mercera.

Kristofer Vili, koji je i sam radio za ovu kompaniju, za Observer je ispričao kako je u to vreme kompanija pod nazivom SCL Group počela da sarađuje sa Stivom Benonom (Steve Bannonom) , nekadašnjim urednikom Breitbarta i u to vreme budućim (sada već bivšim) Trampovim savetnikom, te kako je upravo Benon predložio promenu imena u Cambridge Analytica.

"Morate da razumete da je sve ovo bazirano na ideji informacione dominacije, odnosno ideje da ukoliko možeš da uhvatiš svaki kanal informacija oko neke osobe i ubaciš sadržaj koji ti hoćeš u te kanale, onda možeš da promeniš percepciju te osobe," pojasnio je Vili za NBC.

Aplikaciju na osnovu koje su iz Cambridge Analitica uzeli privatne podake sa više od 50 miliona Facebook profila, kreirao je istraživač sa Univerziteta Kembridž ​Aleksandr Kogan (Alexandr Kogan) za koga tvrde da ima veze sa Rusijom. Aplikacija pod nazivom "thisisyourdigitallife", a koja je bila označena kao "istraživačka aplikacija koju koriste psiholozi", nudila je predviđanja na osnovu ličnih naklonosti korisnika.

Prema navodima Facebooka, otprilike 270.000 ljudi preuzelo je ovu aplikaciju. Kako Vili objašnjava, kada korisnik preuzme aplikaciju, ona omogućava uvid ne samo u podatke tog korisnika, nego i podatke svih njegovih prijatelja.

"Mislim da je važno za ljude da shvate da je ova kompanija zloupotrebila podatke skoro 50 miliona Facebook korisnika. Oni su zloupotrebili te podatke. Te podatke su onda obrađivali psiholozi koji su se kretali između Londona i Rusije i koji su takođe radili na ruskim projektima u kojima je kompanija koristila ove podatke," rekao je Vili .

Paralelne istrage

Evropski parlament i parlament Velike Britanije traže od osnivača Fejsbuka Mark Zuckenberga da objasni korišćenje podataka korisnika od kompanije Cambridge Analytica.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani (Taiani) napisao je na Tviteru da je Zuckenberg pozvan da dođe u Evropski parlamet.

"Pozvali smo Marka Zuckenberga u Evropski parlament. Fejsbuk treba da razjasni pred predstavnicima 500 miliona Evropljana činjenicu da lični podaci nisu zloupotrebljeni da se manipuliše demokratijom", napisao je Tajani.

Britanska poverenica za medije Elizabet Denham (Elisabeth) rekla je kako koristi sve zakonske mehanizme kako bi istražila navode o korištenju privatnih podataka miliona korisnika. Denham je za AP izjavila kako se primarna optužba odnosi na to da su iz Cambridge Analytica koristili neautorizovane metode kako bi prikupili podatke.

I zvaničnici Evropske unije najavili su da će pokrenuti istragu. Bivši belgijski premijer i Brexit koordinator Gaj Verhofstad (Guy Verhofstadt) napisao je na Twitteru: "Kada će Mark Zuckenberg objasniti šta se desilo sa našim podacima? Ovakvo preuzimanje podataka je apsolutni skandal."

Facebook, koji se još od ranije suočava sa kritikama, izgubio je više od 35 milijardi evra ukupne tržišne vrednosti od kada je objavljeno da su nelegalno preuzeti podaci sa profila njihovih korisnika korišteni kako bi potpomogli pobedu Donalda Trumpa na američkim predsedničkim izborima.

Slučaj je postao još značajniji nakon što je Niks uhvaćen kamerom Channel 4 kako govori o tome da koriste podmićivanje i prostitutke kako bi uhvatili političare u klopku. ​Niks je suspendovan sa svoje funkcije u utorak navečer.

Cambridge Analytica pod istragom zbog Facebooka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

XS
SM
MD
LG