Dostupni linkovi

Ruska štampa optužila Theresu May da truje odnose s Moskvom


Premijerka Velike Britanije Theresa May
Premijerka Velike Britanije Theresa May

Ruska štampa u četvrtak je optužila premijerku Velike Britanije Theresu May (Terezu Mej) da je odgovorna za "trovanje" odnosa s Moskvom, poslije serije najavljenih kaznenih meta kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji.

"Theresa May je otrovala odnose između Moskve i Londona", naslov je lista Nezavisimaja gazeta, dok državna Rosiskaja gazeta osuđuje "otrovnu reakciju" britanske premijerke koja je "izabrala konfrontaciju s Moskvom".

"Kriza u bilateralnim odnosima dostigla je novi vrhunac", prenio je Komersant koji zamjera britanskim vlastima da traže "toksične odgovore" na trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja.

Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija
Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija

"Theresa May je pokušala optužiti Rusiju za sve grijehe tokom govora u britanskom parlamentu", prenijela je Komsomolskaja gazeta.

Premijerka Velike Britanije u srijedu je najavila niz mjera protiv Rusije, uključujući protjerivanje 23 diplomata i zamrzavanje bilateralnih kontakata, ocjenjujući da je Moskva "kriva" za trovanje Skripalja nervnim agensom.

Dvostruki agent Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) nađeni su prošle sedmice bez svijesti na klupi u engleskom gradiću Salisburyju (Solzberi), a i dalje su u kritičnom stanju.

XS
SM
MD
LG