Dostupni linkovi

May najavila protjerivanje 23 ruska diplomata


Britanska policija na mjestu napada otrovom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćerku, Salisbury
Britanska policija na mjestu napada otrovom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćerku, Salisbury

Britanska premijerka Theresa May najavila je da će iz zemlje biti protjerana 23 ruska diplomata i da će im biti dat rok od tjedan dana da napuste Veliku Britaniju. Ona je također rekla da će se zamrznuti svi kontakti na visokoj razini između Lonodna i Moskve.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je rekla da je Moskva dobila popis s imenima diplomata.

"Smatramo to neprijateljskom akcijom, potpuno neprihvatljivom, neopravdanom i kratkovidom" navodi u saopćenju ruske ambasade u Londonu, u reakciji na protjerivanje diplomata.

Britanija je zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN kako bi informirala članice Vijeća o napadu nervnim agensom na bivšeg ruskog agenta.

Prethodno je Moskva ponovila da nije ni na koji način povezana sa trovanjem bivšeg agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da su optužbe protiv Rusije neopravdane i bez osnova, prenosi Reuters.

London je dao ultimatum Rusiji u kojem traži da objasni da li je ona organizirala napad ili je samo dozvolila nekome da dođe u posjed nervnog agenta ruske proizvodnje kojim je izvršen napad.

Obavještajac i njegova kćerka su još uvijek u kritičnom stanju.

Velika Britanija je najavila kontra mjere ukoliko Rusija ne pruži zadovoljavajući odgovor. No, Kremlj odbacuje odgovornost i tvrdi da je "otvoren za saradnju sa Britanijom".

"Ali, svake mjere protiv Rusije će imati naš odgovor", rekao je Peskov, ne precizirajući na kakve je mjere mislio.

U međuvremenu je Atlantsko vijeće NATO izrazilo "duboku zabrinutost zbog upotrebe nervnog agensa na teritoriju jedne članice saveza.

U saopćenju se poziva Rusija da odgovori na pitanja Britanije oko nervnog agensa Novčik.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk rekao je da bi evropski lideri o slučaju trebali raspravljati na sastanku evropskih lidera idući tjedan, dodajući kako je i ovaj slučaj pokazao potrebu za "transatlantskim savezom."

XS
SM
MD
LG