Dostupni linkovi

Ruski centar, ali u Novom Sadu


Zgrada Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu
Zgrada Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu

Inicijativa o otvaranju Srpsko-ruskog humanitarnog centra u glavnom gradu Vojvodine Novom Sadu uskoro će se naći pred poslanicima Skupštine ove pokrajine. Predlog je podnela Srpska radikalna stranka (SRS), čijem lideru Vojislavu Šešelju će pred Tribunalom u Hagu 11. aprila biti izrečena pravosnažna presuda po otpužnici za ratne zločine (u prvom stepenu je 2016. godine oslobođen odgovornosti).

Ukoliko inicijativa većinom glasova u Skupštini Vojvodine bude usvojena, Srbija će dobiti drugi centar ovog tipa. Prvi je otvoren u Nišu aprila 2012. godine.

Pitanje niškog centra do danas je ostalo jedan od ključnih međunarodnih izazova za vlast u Beogradu. Rusija traži da se njenim službenicima u Nišu dodeli diplomatski status. Tome se protive Brisel i Vašington, dok sama Srbija shodno svojoj politici balansiranja između Istoka i Zapada ne iznosi jasan stav.

SRS je sakupila nešto više od 30 hiljada potpisa za ovu inicijativu. Precizno govoreći, dokument koji treba da se nađe pred poslanicima vojvođanskog parlamenta predviđa da Pokrajinska vlada Igora Mirovića, funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), zatraži od centralne vlasti u Beogradu otvaranje jednog ovakvog centra, objašnjava šef poslaničke grupe radikala u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić.

„Srpska radikalna strana je mišljenja da je Autonomnoj pokrajini Vojvodini potreban jedan ozbiljan i savremen centar za hitne intervencije u slučaju vanrednih okolnosti, u slučaju požara, poplava, elementarnih nepogoda po uzoru na onaj centar koji postoji već u Nišu. Ukoliko bude političke volje u Skupštini Vojvodine, učinili bismo prvi korak ka realizaciji ideje da Vojvodina dobije jedan ovakav centar u saradnji sa bratskom ruskom federacijom“, izjavio je Jakšić.

On dodaje da ne vidi nijedan razlog zašto bi Skupština Vojvodine bila protiv ove ideje. Istovremeno dodaje, da konsultacije o inicijativi njegova stranka ne vodi ni sa jednom drugom političkom opcijom.

Sudbina inicijative je u rukama SNS, partije na čijem je čelu predsednik države Aleksandar Vučić, koja u pokrajinskom parlamentu, zajedno sa koalicionim partnerima ima devedeset mesta od ukupnih sto dvadeset.

Da li je Novom Sadu potreban Srpsko-ruski centar?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Naprednjački lider u Vojvodini i predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je da je postojanje centra u Nišu „sasvim dovoljno“, te dodao:

“Pre svega u tehničkom smislu, nema potrebe da dupliramo kapacitete - da jedna politikantska inicijativa naiđe na bilo kakav odgovor osim onog da u tehničkom smislu to apsolutno nije potrebno", kaže Mirović.

Prema nezvaničnim najavama radikalska inicijativa je trebalo da se nađe pred Skupštinom Vojvodine u prvoj nedelji marta, ali zasad niko od predstavnika pokrajinske vlasti koga smo kontaktirali nije mogao da potvrdi da li će zaista tako i biti. Prema propisima, inicijativa u roku od tri meseca od dana podnošenja mora biti na dnevnom redu (radikali su svoju inicijativu zvanično predali 7. februara).

U opozicionoj Ligi socijaldemokrata Vojvodine kažu da kad god da se taj predlog nađe na dnevnom redu, oni će glasati protiv otvaranja humanitarnog centra. Poslanik te stranke u pokrajinskom parlamentu Bojan Kostreš smatra da je reč o marketinškom potezu.

„Voditi Srbiju u vazalni odnos prema Rusiji jeste samo nastavak ideja i politika koju je sprovodio Tomislav Nikolić (bivši predsednik Srbije) dok je vodio Srpsku naprednu i Srpsku radikalnu stranku i ovo je ideja da Srbija treba da bude ruska gubernija odnosno da bude u vazalnom odnosnu u odnosu na Rusku Federaciju. Mislim da je ovo dobar povod da Srpska napredna stranka jasno kaže koje su njene pozicije u odnosnu na ovo pitanje”, ističe Kostreš.

Politikolog Duško Radosavljević se slaže u oceni da je reč o marketinškom potezu Šešeljevih radikala, koji može doneti problem SNS koja, pak, ne želi da odustane od spoljnopolitičke klackalice na kojoj sedi.

„Ako ste krenuli u evropske integracije, onda morate da kažete šta nisu evropske integracije. Ali ako vi Vladu pravite tako da u njoj bude skoro u milimetar tačno predstavnika i pobornika evroatlantskih integracija i pobornika integracija sa Rusijom i sa Kinom, onda vama kad neko kaže ’Dobar dan’, vi pola sata razmišljate šta je on hteo da kaže. Tako da oni moraju da razreše mnogo krupnijih stvari od humanitarnog centra. Ali pošto bi oni da sede na dve stolice, onda izazovi nisu više izazovi već prava prirodna katastrofa“, smatra Radosavljević.

Pitanje niškog centra izraslo je u jedno od izazova spoljne politike Srbije. Sasvim je izvesno da bi evenutalno otvaranje sličnog centra u Novom Sadu problem dodatno zakomplikovao.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG