Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Direktor Rusko-srpskog centra: Diplomatski status nosi finansijske olakšice


S

Direktor Rusko-srpskog humanitarnog centra Bojan Glamočlija izjavio je danas da bi odobravanje diplomatskog statusa Centru puno značilo u finansijskom smislu.

Glamočlija je rekao za agenciju Beta da bi sa diplomatskim statusom Centar imao olakšice prilikom plaćanja opreme i svih drugih troškova.

"Preko Centra je uloženo mnogo para, mnogo kamiona i opreme je dato Ministarstvu unutrašnjih poslova, a na sve to je morao da se plati porez i deo carine", rekao je Glamočlija.

Prema njegovim rečima, Centru bi finansijske olakšice puno značile posebno zbog toga što je planirano da se do kraja godine formira centar za obuku koji bi imao najnovije trenažere i sredstva za učenje.

"Ukoliko to budemo uspešno završili imaćemo najmoderniji centar za obuku za vanredne situacije ne samo na Balkanu, već i u Evropi", izjavio je Glamočlija.

On je podsetio da Sporazum koji bi dao zaposlenima u Rusko-srpskog humanitarnom centru diplomatski status postoji još od 2014. godine, ali da nije potpisan.

"Sporazum je urađen i oko njegove sadržine usaglasile su se i Srbija i Rusija. Nije potpisan ali očekujemo da to bude završeno", naglasio je Glamočlija i naveo da Rusko-srpski humanitarni centar važan za Srbiju pre svega zbog kosmičkog monitorniga, za šta malo ljudi zna jer se ne vidi.

Sa svakom međunarodnom organizacijom koja radi na teritoriji Srbije, podsetio je Glamočlija, Ministarstvo spoljnih poslova pravi poseban sporazum i svaka medjunarodna organizacija ima potpisan taj sporazum.

"Preko Rusko-srpskog humanitarnog centra imamo mogućnost da iz Nacionalnog centra za upravljanje vanrednim situacijama u Rusiji dobijamo informacije o opasnostima koje prete našoj zemlji", rekao je Glamočlija.

XS
SM
MD
LG