Dostupni linkovi

Delavi pozdravio nastavak radova na mostu na Ibru u Mitrovici


Most koji politički razdvaja Mitrovicu na severni i južni deo
Most koji politički razdvaja Mitrovicu na severni i južni deo

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi izrazio je zadovoljsto nastavkom radova na mostu na Ibru, u Mitrovici.

Delavi je na Tviter nalogu, nakon jučerašnje posete severnoj Mitrovici, naveo da je srećan što vidi kako se posao nastavlja na mostu na Ibru koji je rezultat briselskog dogovora.

"Alternativa briselskom dijalogu ne postoji", napisao je ambasador i dodao da "uspeh zavisi od primene svakog sporazuma".



U Mitrovici su sredinom avgusta 2016. godine počeli radovi na mostu koji spaja severni i južni deo grada. Radovi su rezultat dogovora Beograda i Prištine.

Projekat vredan 1,2 miliona dolara finansira Evropska unija. Saobraćaj na mostu trebalo je da bude otvoren u januaru 2017. godine. Most je danas samo u funkciji za pešake koji svakodnevno iz severnog dela idu u južni deo grada na posao, gde se izmedju ostalog nalazi i sud, kome je pripao nakon primene sporazuma o pravosudju a koji je podrazumevao integraciju srpskog u kosovski pravosudni sistem.

Severna Mitrovica: Radovi na novoj konstrukciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00



Prema ocenama predstavnika EU, most u Mitrovici će postati simbol normalizacije odnosa medju zajednicama na Kosovu.

Dogovorom o revitalizaciji planirano je da sa obe strane mosta, budu stacionirani punktovi Kfora, Euleksa i Policije Kosova, koji će dodatno obezbedjivati čitav prostor oko mosta kako bi predupredili eventualne nemile dogadjaje, a pešačka zona biće dodatno osigurana podizanjem kaskade, kako se ne bi moglo desiti da neko ko je zlonameran, autom krene put pešačke zone, dok će regulacija saobraćaja levo i desno od mosta biti naknadno odredjena od strane lokalne smaouprave, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG