Dostupni linkovi

Počeli radovi na novoj konstrukciji u Severnoj Mitrovici


Severna Mitrovica: Radovi na novoj konstrukciji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

U Severnoj Mitrovici počeli su radovi na izgradnji nove betonske konstrukcije, dva metara od zida srušenog u nedelju. Kako je prethodno izjavio Goran Rakić gradonačelnik Severne Mitrovice, nova izgradnja deo je dogovora lokalnih vlasti sa zvaničnom Prištinom uz posredstvo evropskih zvaničnika na Kosovu i Američke ambasade na Kosovu.

Radovi koji su počeli da se izvode predviđeni su dogovorom između gradonačelnika Gorana Rakića i kosovskog ministra za prostorno planiranje Ferata Salje u Prištini 4. februara.

Gradonačelnik nije mogao da odgovori na pitanje kada se očekuje završetak radova.

"U ovom trenutku niko ne zna koji je krajnji rok. Ono što mogu da kažem je da revitalizacija mosta kreće uskoro i da most neće biti pušten u saobraćaj dok ne bude gotova pešačka zona. Mi danas ne možemo završiti ono što smo započeli. Važno je da obeležimo teren, pa će se kenuti sa iskopavanjem temelja i svega što bude potrebno za početak radova", rekao je prvi čovek Severne Mitrovice.

On se takođe osvrnuo i na trenutnu situaciju u gradu.

"U suštini tenzije su spuštene. U ovim trenucima sam dobio informaciju da je pronađena bomba u blizini vodovoda pored Ibra i sumnjam da nekome nije u interesu da održi mir na ovom terenu. Srpska strana će se držati dogovorenog i prioritet nam je mir i očivanje mira na terenu", rekao je Goran Rakić.

Predstavnici Ministarstva prostornog planiranja obišli su radove i razgovarali sa Rakićem.

Gradonačelnik Severne Mitrovice je, takođe, rekao da ništa neće početi dok se predstavnici Prištine ne uvere da se postupa u skladu sa dogovorom.

Kosovska opozicija protivi se, kako su rekli, legalizaciji novog zida, dok su iz Kancelarije EU na Kosovu izjavili za RSE, "struktura koja ce da bude postavljena je jedino radi sigurnosti prometa".

Dinka Živalj, portparolka Predstavnice EU na Kosovu, kazala je da EU ne želi zidove.

XS
SM
MD
LG