Dostupni linkovi

Kuburović: Predlog izmena Ustava Srbije neće biti povučen


Okrugli stol o izmena Ustava Srbije
Okrugli stol o izmena Ustava Srbije

Predlog izmena Ustava Srbije koje se odnose na pravosuđe neće biti povučen, rekla je u ponedeljak ministarka pravde Nela Kuburović, na poslednjem okruglom stolu na javnoj raspravi o Ustavnim amandmanima.

„O povlačenju teksta nema reči. To je nešto iza čega ministarstvo čvrsto stoji", rekla je Kuburović.

Javnu raspravu, koja traje od prošlog meseca, pratile su kritike dela stručne javnosti da predložene izmene ugrožavaju nezavisnost pravosuđa.

Na brojne kritike koje su strukovna udruženja uputila Ministarstvu pravde, Kuburović je rekla da su neke bile konstruktivne, a druge bez "argumentovanog obrazloženja".

Među manjkavostima predloženih izmena na koje su ukazali sudije i tužioci je predlog da u Visokom Savetu sudstva, osim sudija, bude i pet, kako se navodi, "istaknutih pravnika" koje će birati Skupština Srbije. Predsedik Visokog saveta sudstva (VSS) biće biran upravo iz ove grupe, a ministarka Kuburović ne vidi u tome ništa sporno:

„Sigurna sam da smo prilikom svih amandmana u potpunosti ispoštovali preporuke Venecijanske komisije. Prilikom objavljivanja radnog teksta za svaki amandman koji upućuje na Venecijansku komisiju tačno je istaknut broj preporuke, tako da to nije nešto što je Ministstarstvo pravde samo izmislilo“, rekla je Nela Kuburović.

Struka je kritikovala i predlog prema kojem predsednik Visokog saveta sudstva ima pravo na takozvani „zlatni glas“, koji može da presudi u slučajevima kada je rezultat glasanja pet prema pet. Nela Kuburović kaže da je i to preporuka Venecijanske komisije.

„Ako je predviđeno da je za kvorum neophodno da osam članova učestvuju u radu VSS-a, samim tim sudije i te kako mogu da blokiraju rad Saveta tako što neće prisustvovati sednici. To znači da upravo taj ’zlatni glas’ ne može da se primeni“, rekla je ministarka pravde.

Šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, koji je prisustvovao okruglom stolu, izjavio je da Ministarstvo pravde mora uzeti u obzir mišljenje struke i eksperata.

„Važno da se pronađe način da se uključe različita mišljenja iz međunarodnih praksi, ali je još važnije ono što srpske institucije pokušavaju da sugerišu i dodaju.“

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da reforme ekonomskog sistema i javne uprave "padaju u vodu" ako se Vlada Srbije ne fokusira na vladavinu prava i ne napravi nezavisno i efikasno sudstvo i dodala da su Ustavne reforme kičma vladavine prava.

"Mi ovo ne radimo jer je ovo potrebno za poglavlje 23 i zato što je to važno za otvaranje novih poglavlja, već je neophodno da bi napravljene reforme bile održive", rekla je Brnabić.

Ovo je bio poslednji od četiri okrugla stola održanih od početka februara. Prethodni su održani u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Predstavnici Udruženja sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije napustili su okrugli sto u Novom Sadu 19. februara, jer su, kako su naveli, predstavnici Ministarstva pravde umesto konstruktivne i stručne javne rasprave bezobzirno vređali i omalovažavali sudije i tužioce.

XS
SM
MD
LG