Dostupni linkovi

Ima li tablica za kosovske Srbe?


Briselski dogovor iz 2011. predviđa da svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu moraju da koriste registarske tablice KS
Briselski dogovor iz 2011. predviđa da svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu moraju da koriste registarske tablice KS

Sprovođenje sporazuma o registarskim tablicama, koji je postignut u sklopu dogovora o slobodi kretanja između Kosova i Srbije, bila je tema razgovora tehničkog dijaloga u Briselu u ponedeljak. Smatra se jednim od dogovora koji nije ugledao svetlost dana, ali za to je odgovorno Kosovo.

Nije poznato da li je u Briselu postignuta neka saglasnost, ali je iz Evrospke unije rečeno da su u ponedeljak, 26. februara, razgovori vođeni u konstruktivnoj atmosferi te da su bili orjentisani na rezultate. Iz MUP-a Kosova kažu da se vrše pripreme za početak registracije vozila na severu, a tamošnje stanovništvo to i ne prihvata sa velikim optimizmom.

Severom Kosova gde živi većinski srpsko stanovništvo uglavnom se kreću vozila sa ilegalnim registarskim tablicama, pa čak i ona bez ikakvih tablica.

Na put bez tablica, severni deo Mitrovice
Na put bez tablica, severni deo Mitrovice

Besim Hoti, zamenik direktora Policije Kosova za region Sever, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da policija svakodnevno reaguje i da je iz godine u godinu sve više izrečenih kazni zbog ilegalnih registracija.

„Većina vozila koja se kreću po severu jesu registrovana, ali tablice su sa oznakama bivših opština (PR - Priština, KM - Kosovska Mitrovica i sl.) Ima i vozila sa registracijama gradova Srbije, a sigurno u pokretu možete naići i na vozila kosovskih registracija. Normalno, ima i vozila koja uopšte nisu registrovana. To je stvar političkog dogovora, mi čekamo bilo kakav dogovor da se postigne vezano za registraciju i da se on implementira i na severu“, kaže Hoti.

Briselski dogovor iz 2011. predviđa da svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu moraju da koriste registarske tablice KS (Kosovo) ili RKS (Republika Kosovo), a da se tako izbace iz upotrebe tablice MUP-a Srbije izdatim Srbima na Kosovu, kao što su KM (Kosovska Mitrovica) PR (Priština) UR (Uroševac) PZ (Prizren) i dr., koje zvanična Priština smatra ilegalnim. One se inače izdaju u izmeštenim kosovskim opštinama u gradovima Srbije. Sa njima se vlasnici tih vozila kreću samo po severu Kosova, ili po Srbiji, ali ne i preko samih graničnih prelaza.

Briselski dogovor o registraciji vozila u 'KS' tablice sproveden je samo u srpskim opštinama južno od Ibra ali ne i na severu Kosova gde su tamošnji Srbi uglavnom odbijali da preregistruju svoja vozila, ili da ih uopšte registruju, budući da se ulicama severa bez problema kreću i vozila bez ikakvih tablica, na očigled Policije Kosova.

Novi dogovor o registarskim tablicama iz 2016., pored ukidanja ilegalnih srpskih tablica, predviđa i ukidanje 'probnih tablica' koje Srbija izdaje za vozila sa RKS tablicama. Kosovo i Srbija su se saglasile na osnovu modela Makedonije i Grčke, koji na registarskim tablicama predviđa belu nalepnicu na mestima gde se nalaze državni simboli. Ni taj deo sporazuma se još uvek ne sprovodi. Tokom pregovora 2016., i novog dogovora, Priština je prihvatila i da se "rok trajanja" KS tablica, koje su nešto prijvatljivije za Srbe od onih RKS, produži na pet godina.

Bivša ministarka za dijalog i šefica pregovaračkog tima, Edita Tahiri, kaže da je implementacija ovog sporazuma bila predviđena za novembar 2016.

„Razlog zašto nje počelo sprovođenje je zato što je Kosovo zakasnilo s administrativnim procedurama za proizvodnju belih nalepnica. Nakon toga, nastupili su prevremeni izbori na Kosovu, pa izbori i u Srbiji, i prošla godina nije imala rezultata kada je dijalog u pitanju. Ako se sada u Briselu dogovore o datumu početka sprovođenja ovog sporazuma, onda se u roku od 12 meseci mora ukinuti upotreba ilegalnih tablica. U ovom slučaju, mi smo zakasneli sa implementacijom sporazuma, a Srbija je bila spremna za to“, kaže Tahiri, dodajući da je Kosovo sada spremno za sprovedbu sporazuma o registarskim tablicama.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Fljamur Sefaj, je u izjavi za RSE kazao da se sada vrše pripreme za početak registarskog procesa za vozila na severu, te dodaje da za to postoji i zainteresovanost građana.

“To je precizno predviđeno briselskim sporazumom. Naši građani na severu će se sada snabdeti KS tablicama i izvršiće registraciju svojih vozila. Građani su nezvanično počeli da traže te tablice, ali to će se veoma uskoro i ozvaničiti”, kazao je Sefaj.

Pitali smo i građane severa da li će preregistrovati svoja vozila – govore Ljubiša Dobrić iz Severne Mitrovice, Radoslav Pumpalović iz Istoka kod Peći, te Srđan Marković i Miodrag Petrović iz Severne Mitrovice.

Građani o preregistraciji vozila
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00


Ostaje da se vidi da li će se u Briselu postići saglasnost o početku implementacije ovog sporazuma, budući da su sada obe strane spremne za to.

Policija Kosova ističe da bi registracija vozila u policijskom delokrugu posla dosta pomogla policiji ali i građanima zbog identifikacije vozila i vlasnika, naročito ako je neko vozilo uključeno u krivičnu delatnost ili istragu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG