Dostupni linkovi

Dijalog Kosova i Srbije nastavljen nakon više od godinu


Sedište Evropske komisije u Briselu
Sedište Evropske komisije u Briselu

Nakon 14 meseci zastoja u Briselu je danas nastavljen dijalog Kosova i Srbije na tehničkom nivou uz posredstvo Evropske unije.

Predviđeno je da ova runda traje dva dana i da se razgovara o provođenju sporazuma postignutih do sada u dijalogu.

Jutros su delegacija obavile odvojene bilaterlane konsultacije sa predstavnicima Evropske unije, potom otpočele zajednički sastanak, u 11 sati.

Na sastanku će danas na dnevnom redu biti rasprava o integrisanoj kontroli granica, sloboda kretanja i pravosuđe, dok će sutra delegacije razgovarati o Zajednici srpskih opština, energetici i Ibarskom mostu.

Šef kosovske delegacije Avni Arifi je ranije izjavio za RSE da će napredak tehničkog dijaloga stvoriti mogućnosti za prelaz u novu fazu dijaloga, a koja će dovesti do recipročnog priznanja.

Šef srpske delegacije Marko Đurić kazao je da će ta delegacija ponuditi razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i o problemima Srba na Kosovu koji se tiču ličnih uprava, slobode kretanja i slično.

Za Kosovo, Zajednica opština sa srpskom većinom može da se formira samo na osnovu odluke Ustavnog suda, a koji je 2016. utvrdio da dogovoreni principi o Zajednici opština sa srpskom većinom u Briselu nisu u potpunosti u skladu sa duhom Ustava Kosova, ali da bi ugradnja principa u zakonski akt i u statut Zajednice trebala biti u skladu sa ustavnim standardima Kosova.

Ono što je bilo sporno je da se dogovorena Zajednica ne zasniva na multietničnosti, već okuplja opštine jedne etničke zajednice.

Srpska lista na Kosovu, koja je na čelu svih 10 srpskih opština na Kosovu, rekla je da se Zajednica treba formirati na osnovu dogovora iz Brisela, a ne onako kako je odlučio Ustavni sud.

Poslednja runda tehničkog dijaloga održana je u novembru 2016 godine.

Dijalog je trebao da se nastavi 16. januara, ali je sastanak obustavljen zbog ubistva srpskog političara na Kosovu Olivera Ivanovića.

XS
SM
MD
LG