Dostupni linkovi

Samoopredeljenje prijavilo Tačija za 'izdaju zemlje'


Zgrade Vlade i Skupštine Kosova u Prištini
Zgrade Vlade i Skupštine Kosova u Prištini

Opozicioni pokret Samoopredeljenje najavio je oštro protivljenje Nacrtu zakonu o demarkaciji Kosova i Crne Gore.

Uoči početka vanredne sednice je ovaj pokret Specijalnom tužilaštvu dostavio krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova, Hašima Tačija, zbog, kako su rekli, krivičnog dela „izdaja zemlje“.

Razlog tome je potpisivanje zajedničke deklaracije predsednika Kosova i Crne Gore kojom se predviđa korekcija demarkacije u pravcu Kule i Čakora, što ovaj pokret smatra prevarom kako bi se ratifikovala demarkacija danas u Skupštini.

Kako je uoči sednice izjavila Aljbuljena Hadžiu iz Samoopredeljenja, član 124 Krivičnog zakonika predviđa da "bilo ko u svojstvu predsednika Republike potpisse priznavanje okupacije ili akt kapitulacije države kažnjava se zatvorom najmanje 15 godina ili doživotnom kaznom".

„Vi znate da je ovaj sproazum potpisan avgusta 2015., ali u to vreme Hašim Tači je bio ministar spoljnih poslova i zamenik premijera. U to vreme nismo mogli da podnesemo krivičnu prijavu zato što Krivični zakonik kažnjava samo kada se sporazum potpiše u svojstvu predsednika. Prošlonedeljna izjava Tačija i predsednika Crne Gore ukazuje da je on svesno, iako je bio svestan da tim sporazumom poklanja teritoriju, da Kula, Čakoj i Bjeluha ostaju unutar teritorije Crne Gore, da je počinio teško krivično delo, izdao je zemlju“, kazala je Hadžiu.

Poslanici ovog pokreta u Skupštinu su danas doneli i peticiju koju je potpisalo preko 200 hiljada građana, protiv demarkacije i formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Vanredna sednica za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji zakazana je za 11 časova.

Sporazum su podržale vladajuće stranke, kao i opozicioni Demokratski savez Kosova, ali ne i pokret Samoopredeljenje. Glasovi Srpske liste još uvek su nepoznati. Za njegovu ratifikaciju potrebno je 80 od 120 glasova. Trenutni broj poslanika koji su se izjasnili da će podržati sporazum je ispod 80.

XS
SM
MD
LG